Twee jaar Bitcoin Cash: de verschillen en ontwikkelingen ten opzichte van Bitcoin

Sinds de fork van Bitcoin Cash in 2017, heeft er altijd een controversieel sfeertje rondom de munt gehangen. Terecht of niet, de ontwikkelingen gingen gewoon door. In de afgelopen twee jaar zijn er verschillende features aan het protocol van BCH toegevoegd waardoor de massa-adoptie moet kunnen worden versneld en vereenvoudigd.

Over twee weken vieren we alweer de tweede verjaardag van Bitcoin Cash. Op 1 augustus 2017 heeft de splitsing plaats gevonden. Sinds dien zijn er veel upgrades geweest. News.bitcoin.com heeft verschillende van deze mijlpalen onder elkaar gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Operation Codes

In de jonge jaren van Bitcoin, voegde Satoshi Nakamoto zogenoemde operation codes toe aan het protocol. Hiermee kon data worden gepushed of bepaalde functies worden uitgevoerd in het Bitcoin Script.

Na verloop van tijd zijn deze opcodes weer weggehaald omdat er een bug wordt gevonden in een van deze functies: de OP_LSHIFT. In mei 2018 hebben de ontwikkelaars van BCH deze optie weer terug gebracht in het protocol.

Twee jaar Bitcoin Cash: de verschillen en ontwikkelingen ten opzichte van Bitcoin

Een van deze opcodes is de OP_CHECKDATASIG. Dit is een operation die checkt of een digitale handtekening nog geldig is. Het berekent de hash binnenin een transactie in plaats van het valideren van de signature op de geautomatiseerde manier.

Hierdoor is het mogelijk om data in de blockchain te importeren en die door een externe oracle te laten controleren en valideren. Misschien denk je: wat kun je hier nu eigenlijk mee? Er zijn verschillende gave toepassingen te bedenken voor deze opcode. Denk aan noncustodial escrows, onchain games (zoals bijvoorbeeld een potje schaken) of een platform voor donaties. Je zou ook met het Simple Ledger Protocol (SLP) om tokens op de BCH-chain te kunnen uitgeven (of veilen).

Blockgrootte naar 32 MB

Een volgend bekend verschil met Bitcoin is de blockgrootte. Sinds mei vorig jaar is dit vergroot naar 32 MB per block. Waar BTC een grootte heeft van 'slechts' 1 MB, begon BCH na de fork al direct met een blockgrootte van 8 MB. Een poos na de fork is besloten om dit nog eens vier keer te vergroten.

Deze 32 MB blocken worden op dit moment niet volledig gebruikt. Tijdens het testen van het mainnet in september 2017 zijn ze wel getest met zogenoemde stresstests. In de eerste week van die maand, waren er enkele blocks van 15 MB. Het grootste block van BCH van die week was 23 MB. Voorafgaand aan de splitsing van BCH met BSV waren er enkele blocks compleet gevuld.

Twee jaar Bitcoin Cash: de verschillen en ontwikkelingen ten opzichte van Bitcoin

Op txhighway.com kun je mooi het verschil tussen de Bitcoin en de Bitcoin Cash zien. Een 32-baansweg (met weinig verkeer) tegenover een eenbaansweg (met veel verkeer).

Efficiëntere indeling van blocks

Een derde ontwikkeling die plaatsvond is de samenvoeging van de Graphene 1.0 met de BU client. Graphene is een stukje technologie dat het doel heeft om blocks 10x zo efficiënt te genereren. Dit is destijds uitgevoerd door Blockchain Unlimited. Deze optimalisatie is mogelijk door transacties op een andere manier te rangschikken en verwerken: de canonical ordering.

Voordat de Canonical Transaction Ordering (CTOR) werd geïmplementeerd, werden transacties nog gesorteerd op basis van de consensus rules. Na de upgrade van november 2018, werkt de BCH chain met blocken in een bepaalde geprogrammeerde lijsten.

Volgens de ontwikkelaars is het mogelijk om de mate waarop de CTOR de transacties kan 'samenpersen', nog verder terug te brengen. Dit is ook noodzakelijk om de miners te ontlasten; ze hebben immers al te maken met (relatief gezien) gigantische blocks.

Schnorr Signatures

Tot slot de Schnorr signatures. Op block 582.680 werd de chain van Bitcoin Cash geüpgraded door dit schema van digitale handtekeningen, ontwikkeld door Claus Schnorr, te voegen aan het protocol. Het zorgt voor extra schaalbaarheid en privacy.

Met behulp van Schnorr-signature kunnen meerdere ondertekenaars een geaggregeerde openbare sleutel produceren. Vervolgens kan deze gezamenlijk ondertekend worden met één handtekening, in plaats van elke openbare sleutel en elke handtekening afzonderlijk op de blockchain te publiceren.

Alleen het doorvoeren van deze Schnorr signatures zou volgens ontwikkelaar Mark Lundeberg al zorgen voor een verkleining van de transacties van 4%. Hiernaast, kunnen deze handtekeningen ook worden gebruikt om complexere sign-to-contract transacties te verwerken of om op publiekelijke manier handtekeningen te registreren/goedkeuren.

Verdere ontwikkelingen Bitcoin Cash

Naast de eerder genoemde grotere aanpassingen aan de chain, zijn er ook veel kleinere ontwikkelingen geweest. Cash-ID is een open protocol dat het mogelijk maakt om authentificatie via de blockchain te laten plaats vinden. Hash-DB is een database die speciaal bedoeld is voor de Bitcoin Cash Unspent Transaction Output (UTXO). Cashshuffle is een mixer om je muntjes weer 'schoon' te maken en hiermee je privacy te waarborgen.

Op dit moment werkt men toe naar een upgrade die gepland staat voor november 2019. Op Github is te lezen wat er van deze update verwacht kan worden.

Het is nog eventjes wachten op het verjaardagsfeestje van BCH. 1 augustus zal het zo ver zijn. Pak jij de slingers al uit de kast, of ben je een echter die-hard BTC-maximalist? Discussieer mee in onze Telegram chat.

Bron: news.bitcoin.com

Lees meer over: