Bitcoin pinautomaat fraude legt lacune in anti-witwasregels bloot

Een opmerkelijke fraudezaak in Spanje: daar hebben de verdachten gebruik gemaakt van twee bitcoin (BTC) pinautomaten (ATM) om drugsgeld wit te wassen. De machines zijn gebruikt als draaischijf om betalingen aan drugsdealers te faciliteren.

Bitcoin (BTC) pinautomaten en witwassen

De zaak legt een lacune bloot in de Europese wet – en regelgeving om witwassen met crimineel geld aan te pakken, aldus de autoriteiten in Spanje.

Eigenaren van bitcoin ATM’s of de cryptobeurzen en – brokers vallen buiten de scope van de huidige regelgeving, aldus opsporingsambtenaren van de Civil Guard, een politie-eenheid in Spanje.

Bitcoin pinautomaten zijn een relatief nieuw fenomeen, maar het aantal neemt met rasse schreden toe.

Wereldwijd zijn er ruim 5.400 automaten geïnstalleerd. Volgens Coin ATM Radar gaat de groei razendsnel. Volgens de data van CoinATMRadar is Amerika koploper op het gebied van bitcoin pinautomaten. In Spanje zijn er 89 stuks geïnstalleerd en ook Spaanse eigenaren vallen buiten de anti-witwaswet.

bitcoin meester

Witwasoperatie

De Spaanse politie heeft in mei een grootschalige witwasoperatie onderschept waarbij bitcoin ATM’s zijn gebruikt. In totaal zijn er acht Spanjaarden en Latijns Amerikanen opgepakt.

Ze worden ervan beschuldigd om €9 miljoen voor drugsdealers in Colombia en andere landen te hebben witgewassen. Volgens de autoriteiten zijn de bitcoin machines cruciaal geweest in de operatie.

Persbureau Bloomberg wist een aantal opsporingsambtenaren anoniem te spreken. Hoe ging de groep namelijk te werk?

  • De groep verdachten heeft twee ATM’s gehuurd van enkele bitcoin exchanges.
  • Een kantoor in Madrid diende als hoofdkwartier waar de automaten zijn geplaatst.
  • De bende stuurde geld vanuit bankrekeningen naar de bitcoin exchanges om de machines te vullen met bitcoin of andere cryptomunten
  • Vervolgens storten (andere) handlanger, geregistreerd met valse identiteiten, cash geld in de machines en ontvangen een QR code of een numerieke code.
  • Met deze codes is het mogelijk om de cryptomunten op te nemen van de exchanges.
  • Die opgenomen cryptovaluta zijn vervolgens gestuurd naar de drugshandelaren, die ze vervolgens weer gaan innen tegen cash.

Cash tegoeden

Opvallend aan de zaak is dat het storten van grote hoeveelheden aan cash drugsgeld op Spaanse bankrekeningen geen alarmbellen heeft doen rinkelen.

Bij de inval zijn de twee bitcoin ATM’s, vier hardware wallets en twintig online wallets in beslag genomen.

De autoriteiten willen een verband aantonen tussen de machines en de in beslag genomen cryptovaluta. Gezien de onduidelijke status van bitcoin in Spanje een hele opgave.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft onlangs besloten dat bitcoin geen legaal, digitaal betaalmiddel is (PDF). Het is een asset zoals bijvoorbeeld goud, dus de verdachten – in een andere zaak – zijn veroordeeld tot het terugbetalen van de fraude in euro.

Europese anti-witwasregels

Vanaf 1 januari 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren in te schrijven in het zogeheten UBO-register. Dit is een implementatie van de Europese anti-witwasrichtlijn, die is uitgewerkt in het wetsvoorstel wijziging Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft).

Het doel van het register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. In Nederland coördineert de Nederlandsche Bank de implementatie van de Europese AML-richtlijnen.

Eigenaren van bitcoin pinautomaten ontspringen ook hierbij (voorlopig) de dans.

Bron: Bloomberg

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!