Nieuws » Blocks Bitcoin SV naar 2GB om zo een (de)centraler netwerk te creëren

Blocks Bitcoin SV naar 2GB om zo een (de)centraler netwerk te creëren

Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin SV. Zomaar een reeks van Bitcoins met ieder z’n eigen features. Vorige week legden we BTC en BCH al naast elkaar en keken we wat de verschillen zijn tussen deze twee. En van deze verschillen is de blockgrootte. Nu komt Bitcoin SV ook met een nieuwtje: de blocks worden nog weer groter gemaakt.

Bitcoin Satoshi’s Vision

Op 24 juli (vandaag, red.) zal de altcoin Bitcoin Satoshi’s Vision een upgrade aan het protocol ondergaan. Deze update, die op 17 juli bekend werd gemaakt, wordt ‘Quasar’ genoemd. Hiermee wordt een van de grootste doelen van BSV gerealiseerd: het steeds groter worden van de blocks.

Jimmy Nguyen, de oprichter van de pro-BSV Bitcoin Association, reageert als volgt op deze ontwikkeling:

Om het minen voordelig en winstgevend te kunnen houden, moeten de miners grotere transactiefees per block kunnen ontvangen om daarmee de lage ‘block reward subsidy’ te compenseren. Dit is alleen met BSV mogelijk en deze stap die ervoor zorgt dat de blockchain duurzaam en aantrekkelijk blijft voor nieuwe miners.

Op dit moment zijn de blocks van BSV gelimiteerd op 128 MB. Vergeleken met Bitcoin (~1MB) en Bitcoin Cash (32MB) is dit al gigantisch. Maar na de Quasar update, zal deze optional cap worden opgeschaald naar 512 MB.  De ontwikkelaars noemen dit de consensus cap, terwijl de nieuwe hard cap zal liggen op (schrik niet) 2GB.

Problemen in het netwerk

Sinds de splitsing met Bitcoin Cash in november 2018, is er veel gedoe geweest rondom BSV. Na de commotie rondom de fork heeft de blockchain problemen gehad om de veiligheid van het netwerk te kunnen waarborgen, waardoor het netwerk minder effectief werkte.

Tegelijkertijd werd duidelijk dat de mining activiteit en het gebruik van het netwerk verre van optimaal zijn. Vorige week kwam ook al naar buiten dat bijna alle transacties op de BSV-blockchain afkomstig zijn van een weerapp.

Ondanks dit ziet Calvin Ayre, een aanhanger van BSV, het niet als een technisch probleem, maar juist als een voordeel: “Het zijn geen bugs, maar een originele functie die in de blockchain is ingebouwd. De orphaned blocken zijn juist een feature.” Dit zijn blocks die wel als valid worden gezien, maar geen onderdeel zijn van de mainchain doordat een hacker hier bijvoorbeeld mee bezig is geweest. Ondanks deze opmerking klinkt allemaal erg tegenstrijdig…

Kritiek uit de hoek van Bitcoin

Deze Quasar update zorgt ook gelijk weer voor extra kritiek. Nu blocks nog groter worden, zullen de kosten voor de node operators blijven groeien. Daardoor wordt het moeilijker om als nieuwkomer mee te gaan doen in het netwerk. Indirect zorgt dit er dus voor dat het netwerk niet decentraler (maar juist centraler) wordt én dat de huidige miners alleen maar rijker en rijker worden.

En dat terwijl het netwerk van BSV nu al niet als superdecentraal wordt gezien. Bekende cryptopodcaster Peter McCromack is het ook niet eens met deze update.

Bron: Bitcoinist

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Amerikaan moet vrezen voor levenslange straf na witwassen $25 miljoen aan Bitcoin

Robin Heester

Cryptobeurs Binance komt slachtoffers van hack privé-gegevens tegemoet

Marvin Kroon

Bitcoin (BTC) pendelt bij $10.100, altcoins Stellar (XLM), Cardano (ADA) en Ontology (ONT) stijgen

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder