Exodus Chinese miners naar Iran, terwijl land lokale bitcoinhandel verbiedt

Iran zit met de handen in het haar over wat te doen met bitcoin (BTC) en cryptomunten. Het land wordt volgens de Iraanse minister van communicatie en technologie overspoeld door Chinese bitcoin (BTC) miners. Terwijl de vice-gouverneur van de Iraanse centrale bank erop wijst dat handel in cryptovaluta in Iran verboden is.

Ondertussen stelt de Iraanse assistent-minister van handel dat het Amerikaanse congres zich actief inspant om de toegang van Iran tot cryptomunten te verbieden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: Bitcoin (BTC) miners in Iran riskeren extra energiebelasting

Iran overspoeld door Chinese bitcoin miners

De energieprijs in Iran is één van de laagste ter wereld. Vanwege overheidssubsidies, mogelijk dankzij grote olievoorraden, is de kostprijs van Iraanse stroom slechts 5 cent per kilowattuur.

Dat leidt er volgens de Iraanse minister van communicatie en technologie Mohammad Javad Azari Jahromi toe dat Chinese bitcoin miners momenteel massaal naar Iran verhuizen.

De minister zegt er geen bewijs voor te hebben, maar het nieuws via onofficiële bronnen te hebben vernomen. De miners in kwestie zouden volgens Jahromi uit de private sector komen, en niet door de Chinese staat worden gesteund.

“The Chinese government has no plan to be present in the field of cryptocurrency mining in Iran. However, China’s private sector and people may have been involved in this area.” – Minister van communicatie en technologie Mohammad Javad Azari Jahromi, Iran

Het stroomverbruik van bitcoin miners zou zelfs zo erg zijn toegenomen dat Iran in de maand juni 7% meer energie verbruikte dan de maand ervoor.

Het leidde er onder andere toe dat de Iraanse overheid recentelijk een bitcoin miningoperatie oprolde en 1000 bitcoin miners die op gesubsidieerde stroom draaiden confisqueerden.

Energieprijzen

Inmiddels is Iran druk in de weer om nieuwe energieprijzen te berekenen voor miningoperaties. Volgens Mostafa Rajabi Mashhadi van het Iraanse ministerie van energie is dat nodig om te voorkomen dat het energienet door de stroompieken anders instabiel wordt. Tot die tijd riskeren bitcoin miners bij ontdekking afsluiting van het stroomnet.

Of dat zal helpen is nog maar de vraag. Bitcoin is nu eenmaal niet gemakkelijk te stoppen. Via social media werd bekend dat de bitcoin miners tegenwoordig hun toevlucht zoeken in de Moskeeën. Behalve de bescherming van een gebedshuis is de stroom daar zelfs geheel gratis.

Voor de moskeeën in de door sancties verstoorde Iraanse economie levert het tevens een welkome inkomstenbron op.

Bitcoinhandel in Iran verboden

Behalve dat de Iraanse overheid geen fan is van bitcoin mining is ook de handel in bitcoins bij wet beperkt. Nasser Hakimi, vice-gouverneur nieuwe technologieën bij de Iraanse centrale bank, wees er op maandag op dat het kopen of verkopen van cryptovaluta zoals bitcoin in Iran is verboden.

Het verbod geldt omdat cryptovaluta zoals bitcoin volgens hem gebruikt kunnen worden voor het financieren van terrorisme of voor witwaspraktijken.

Hakimi waarschuwde de Iraanse bevolking dan ook zich niet bloot te stellen aan de wettelijke en financiële risico’s die aan cryptovalutahandel kleven. Ook uitte hij zorgen over de veelheid aan piramidespellen en misleidende reclame in de crypto-sector.

Iraanse toegang tot cryptomunten

De andere kant van de medaille is dat Iran natuurlijk zelf grotendeels uit het financiële stelsel is buitengesloten. De vele sancties die tegen het land gelden zijn gericht op de overheid, maar veelal ervaart de bevolking en de lokale economie de gevolgen.

Bitcoin en cryptomunten worden daarom regelmatig als mogelijk middel aangewezen om sancties te omzeilen. Volgens Saeed Zarandi, de Iraanse assistent handelsminister, zet het Amerikaanse congres zich daarom actief in om Iran de toegang tot cryptovaluta te ontzeggen.

Hij doelt daarmee op een wetsvoorstel dat recentelijk in het Amerikaanse congres is ingediend. Daarin worden sancties op Iraanse cryptovaluta voorgesteld. Volgens die wetgeving zou het verboden worden om op enige manier handel te drijven met Iraniërs door middel van cryptovaluta.

Iraans goud

Het voordeel van cryptovaluta om de sancties te omzeilen is ook de Iraanse overheid niet ontgaan. Hoewel het vooralsnog weinig op heeft met decentrale cryptovaluta zoals bitcoin heeft het wel interesse in een eigen nationale cryptomunt. Dat zou de PayMon moeten worden, ondersteund door Iraans goud.

Dat lijkt vooral geïnspireerd door Venezuela waar met de Petro een soortgelijk initiatief bestaat. In beide gevallen lijken de initiatieven nog maar weinig van de grond te komen.

Beeldmateriaal: Pixabay