crypto

‘De dollar wordt 800 keer meer gebruikt om geld wit te wassen dan Bitcoin’

Het resultaat van een nieuw onderzoek door analysebedrijf Messari laat zien dat Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten wereldwijd geen grote rol speelt in illegale financiële activiteiten.

Hoe weinig wordt bitcoin gebruikt? Volgens het onderzoek wordt er 800 keer meer witgewassen met alleen de Amerikaanse dollar. Per $1 in BTC wordt dus $800 (!) schoongemaakt met behulp van de dollar.

witwassen

Bitcoin en criminaliteit

Het bedrijf besloot dit te onderzoeken als een reactie op de recente kritiek op Bitcoin. Met name in Amerika was de grootste cryptomunt een belangrijk onderwerp van gesprek. Donald Trump tweette er onder andere over.

Messari is niet het eerste bedrijf die hier onderzoek naar heeft gedaan. Ondanks meerdere onderzoeksprojecten die concluderen witwassen met Bitcoin verwaarloosbaar is, blijven politici beweren dat de dreiging veel groter is.

Brad Sherman is een ander voorbeeld van een beleidsmaker die beweert dat bitcoin voornamelijk wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Dit onderwerp kwam weer aan bod door het project Libra, waarvan Sherman beweerde dat het zelfs de basis kon vormen voor een terroristische aanslag.

bitcoin meester

Why is cash still king?

Als cryptomunten echt een probleem zijn, dan is dat niet om de redenen die meestal worden aangevoerd. De resultaten van Messari’s onderzoek bevestigen opnieuw wat Europol al had besloten in een rapport getiteld “Why Is Cash Still King?

In dit rapport legt Europol uit dat vrijwel alle criminelen traditioneel geld gebruiken. Bitcoin en andere cryptomunten zijn (nog?) helemaal niet populair.

Hoewel niet al het contant geld crimineel is, gebruiken alle criminelen contant geld in een bepaalde fase van het witwasproces… Terwijl de wereld bezorgd kijkt naar het mogelijke misbruik van virtuele valuta door criminelen, lijkt dit rapport enigszins ongebruikelijk in die zin dat het niet wijst op een nieuw fenomeen of een nieuw risico. Witwasregelingen die door wetshandhavingsinstanties worden ontdekt, worden nog steeds grotendeels gekenmerkt door traditionele technieken, met name het gebruik van contant geld.

Europol

Ook in Nederland maatregelen

Landen van de G20 zijn in Japan om de tafel gaan zitten over internationale regels rondom bitcoin en andere cryptovaluta. In Nederland hebben we de ‘‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme‘ ofwel de Wwft. De G20 wil iets wat hier op lijkt internationaal invoeren

De landen van de G20 (en de rest van de wereld) zijn al langer bezig met duidelijke richtlijnen voor bitcoin en andere cryptovaluta.

Eind 2018 waren er bijvoorbeeld al gesprekken in Buenos Aires. De wereldleiders focussen zich dus met name op regulering omtrent witwassen en terrorisme. Een decentraler netwerk dan bitcoin heeft nog nooit bestaan, het is de vraag hoe de huidige (centrale) wereldmachten hier op toe kunnen zien.

Mis niks meer!
Invalid email address