Trump-regering ziet witwassen via bitcoin (BTC) en cryptomunten als ‘nationale veiligheidskwestie’

De regering Trump wil voorkomen dat bitcoin (BTC) en andere cryptomunten gebruikt worden voor witwassen en financiering van terrorisme. Steven Mnuchin, de minister van Financiën, noemt de kwestie zelfs een 'nationale veiligheidskwestie'. In een persconferentie licht hij toe dat de cryptosector aan strenge regels moet voldoen. Tegelijkertijd wil hij 'technologische innovatie' niet indammen. De sector reageert mild positief.

Aanpak witwassen en terrorisme

In zijn toespraak omschrijft Mnuchin digitale assets zoals bitcoin (BTC) als 'speculatief' en gevoelig voor fraude. De Amerikaanse overheid is beducht op 'partijen die in de schaduw van onze economie opereren'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In navolging van Europa en het Verenigd Koninkrijk gaan de VS bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta reguleren onder internationale anti-witwasregels en terrorismebestrijding.

Hierbij volgt de VS de adviezen van de Financial Action Task Force (FATF) op. Dit internationale orgaan, in 1989 door de G7 opgericht, adviseert staten hoe witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden.

Maar niet iedereen kan zich helemaal vinden in de eisen die nu op tafel liggen. Zo luidde de Nederlandse cryptosector onlangs de noodklok hierover. De privacy van gebruikers van cryptomunten loopt gevaar. Een brandbrief naar minister Hoekstra (Financiën, CDA) is verstuurd.

Trump en bitcoin (BTC)

De uitspraken van Mnuchin komen - niet verrassend - overeen met het standpunt van de Amerikaanse president Trump. Deze heeft zich vorige week uitgesproken over cryptovaluta en de blockchain.

Zo ziet hij bitcoin en andere cryptovaluta niet als geld, maar als zéér volatiel en gebaseerd op gebakken lucht. In zijn ogen faciliteren ze drugshandel en 'ander illegale activiteiten'.

Facebook en Libra cryptomunt

Daarnaast heeft het ministerie van Financiën 'zeer serieuze zorgen' over de cryptomunt Libra van Facebook.

Mnuchin heeft diverse gesprekken met Facebook gevoerd. In zijn ogen hebben ze 'nog een lange weg te gaan om aan de huidige regels voor banken te voldoen'.

Zo ligt er een concept (wet) om grote techbedrijven te weren uit de financiële wereld.

Morgen (dinsdag) en woensdag zijn er hoorzittingen gepland tussen Facebook en respectievelijk de Senaat en de Huis van Afgevaardigden. Een aantal Congresleden heeft de techreus opgeroepen om het project tijdelijk stop te zetten.

Naar verluidt is er binnen het Congres nog geen eensgezindheid of en zo ja hoe Facebook beteugeld moet worden.

Ook liet Mnuchin de deur duidelijk op een kier staan: de overheid moet oppassen hóe deze opkomende, innovatieve industrie gereguleerd moet worden.

Reacties cryptosector

Hoe reageert de industrie op de toespraak van Mnuchin. De reacties zijn mild positief. Ceo Brad Garlinghouse van Ripple reageert in een uitgebreid draadje.

'Pomp' ziet de toespraak als een positief teken voor de industrie.

Ook Meltem Demirors is aangenaam verrast door de nuanceerde uitspraken.

'Crypto-advocaat' Jake Charvinsky zegt weinig nieuws te hebben gehoord. Bedrijven moeten voldoen aan anti-witwasregels. Maar hij ondersteunt technologische innovatie.

Bronnen: Fox Business Network / The Block Crypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...