Bitcoin BTC koers update analyse
Nieuws » Wat zegt de Financial Intelligence Unit Nederland over bitcoin en crypto?

Wat zegt de Financial Intelligence Unit Nederland over bitcoin en crypto?

Onlangs publiceerde de Financial Intelligence Unit Nederland (FUI) het jaarverslag 2018. Wat zegt dit jaarverslag over bitcoin en cryptomunten? In het jaarverslag is er speciale aandacht voor ‘virtual assets’, de wettelijke term volgens de Wwft is “virtuele valuta”.

De FIU-Nederland is een overheidsinstantie waar alle ongebruikelijke geldtransacties of zaken worden gemeld. Denk bijvoorbeeld aan witwassen of financiering van terrorisme.

Honderdduizenden transacties

De FIU ontving in 2018 in totaal 753.352 ongebruikelijke transacties. Er werden 57.950 transacties verdacht verklaard met een totale waarde van meer dan 9,5 miljard euro.

“Nationaal is de FIU-Nederland volgens de Wwft wetgeving aangewezen als enige dienst in Nederland bij welke de meldplichtige instellingen hun ongebruikelijke transacties dienen te melden. FIU-Nederland is organisatorisch ondergebracht bij de nationale politie en is een zelfstandig orgaan van de Staat der Nederlanden. Internationaal maakt FIU-Nederland deel uit van een wereldwijd netwerk van FIU’s.’’

FIU

“In 2018 verdubbelde het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties met betrekking tot virtual assets in vergelijking met 2017”

Meldplicht bitcoin in 2020

Het aantal meldingen door alle instellingen met betrekking tot virtuele valuta in 2018 is verdubbeld ten opzichte van 2017. Maar er is door slechts twee wisseldiensten melding gedaan in 2018. Het ging om 26 meldingen om precies te zijn.

In Nederland zijn er circa veertig cryptodienstverleners waaronder wisseldiensten, geldautomaten (ATM’s), handelaren en walletaanbieders. De wisseldiensten en walletaanbieders zullen na januari onder de Wwft vallen. Dit betekent dat zij een vergunning moeten aanvragen bij DNB en ongebruikelijke transacties moeten melden.

De FIU bereidt zich voor op de geplande invoering van de meldplicht voor crypto exchanges en wallet providers in januari 2020. Naar verwachting zal dit een grote impact hebben binnen de branche. Er is binnen de FIU-Nederland een relatiemanager aangesteld die de onderwerpen fintech en crypto bedient.

Fintech

Een Field Lab is een samenwerkingsverband waarbinnen informatie wordt gedeeld over een bepaalde soort ondermijnende criminaliteit. Er zijn dus verschillende Field Labs, deze kunnen bestaan uit nationale organen zoals de FIU, de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten, de FIOD en de belastingdienst. Zo is er in 2018 ook een Field Lab opgericht op het gebied van virtuele valuta.

Wetenschappelijk onderzoek

In 2018 heeft de FIU studenten van hogescholen en universiteiten de mogelijkheid geboden om onderzoeken uit te voeren binnen diverse onderwerpen. Op het gebied van het

gebruik van virtuele valuta is onderzocht welke private partijen zich hier vooral

mee bezig houden. De resultaten van dit onderzoek geven de FIU-Nederland

een beter beeld van virtuele valuta, dit draagt bij aan een effectievere analyse op het gebied van ongebruikelijke transacties.

Complexiteit

De analyses zijn in 2018 complexer geworden. De crypto branche heeft een sterk internationale component. Hierdoor kosten analyses veel tijd. Daarnaast gaan virtuele valuta ook gepaard met een hoge mate van anonimiteit. Een wisseling van wallet adres hoeft bijvoorbeeld geen wisseling van persoon te zijn.

FIU en crypto

Het bestaande netwerk van de FIU-Nederland op het thema virtuele valuta is in 2018 uitgebreid met zowel publieke als private partijen. Ook met de FUI’s van andere landen wordt informatie gedeeld op het gebied van virtuele valuta. De ontwikkelingen op zowel nationaal als internationaal niveau gaan in hoog tempo verder, aldus het jaarverslag. 

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Amerikaan moet vrezen voor levenslange straf na witwassen $25 miljoen aan Bitcoin

Robin Heester

Cryptobeurs Binance komt slachtoffers van hack privé-gegevens tegemoet

Marvin Kroon

Bitcoin (BTC) pendelt bij $10.100, altcoins Stellar (XLM), Cardano (ADA) en Ontology (ONT) stijgen

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder