Halving Bitcoin en Bitcoin Cash komen steeds dichter bij elkaar

1452 totale weergaven
|

Bitcoin en Bitcoin Cash: het zijn twee soorten Bitcoins met een aantal significante verschillen. Een van deze verschillen was (voor een aanzienlijke periode) de snelheid waarmee er gemined wordt.

De stijgende hashpower van BTC zorgt ervoor dat het aanbod aan resterende bitcoins die nog niet zijn vrijgegeven kleiner wordt. Er worden immers meer blocks gemined als de computerkracht stijgt. Totdat het algoritme de moeilijkheidsgraad aanpast, worden er dus meer blocks verwerkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als Bitcoin hierin Bitcoin Cash blijft overtreffen, zal de befaamde halving van beide munten ongeveer tegelijk plaats vinden.

Moeilijkheidsgraad mining

Sinds de fork, die in 2017 plaats vond, heeft Bitcoin Cash moeite gehad om de blocktijd van 10 minuten te handhaven. Deze blocks werden, net als bij de reguliere Bitcoin, elke 10 minuten gegenereerd. Het idee was dat de moeilijkheid en snelheid van BTC en BCH aan elkaar gelijk zouden lopen.

Hiervoor hebben de ontwikkelaars van BCH verschillende algoritmes geïmplementeerd die dit proces moesten waarborgen.

Initieel maakten beide Bitcoins gebruik van het Difficulty Adjustment Algorithm (DAA). Dit past de moeilijkheid van de te minen blocks elke 2016 blocks aan. Op een gegeven moment heeft Bitcoin Cash echter nog een ander algoritme ingebouwd in de blockchain, in plaats van de DAA.

Dit nieuwe algoritme is de Emergency Difficulty Adjustment, ook wel EDA genoemd. Dit algoritme zorgt ervoor dat de moeilijkheidsgraad van het minen (van BCH) met 20 procent daalt zodra er minder dan 6 blocks in 12 uur gemined wordt.

Verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash

Door de EDA lopen Bitcoin en Bitcoin Cash echter niet meer synchroon. Laatstgenoemde loopt enkele honderdduizenden blocks voor op Bitcoin. Het verschil in blocks is blijven bestaan nadat de EDA was afgeschaft en de DAA weer ingevoerd is.

Door dit verschil zou er door het groeiend aantal blocks gecombineerd met de miningspeed en de hashpower er voor zorgen dat de halving van BCH een maand vóór de halving van BTC zou gaan plaatsvinden .

En dan nu het punt waar het in dit artikel om gaat: de recente groei van de hashpower van Bitcoin zou er zomaar voor kunnen zorgen dat dit verschil teniet gedaan wordt. Nic Carter, de Co-Founder van Coinmetrics, stuurde op 14 juli een reeks tweets de wereld in.

Verschil loopt terug

Zoals in de tweet te zien is, liep BCH op een gegeven moment (aan het einde van 2017) 123 duizend blocks voor op BTC. Dit is echter teruggelopen naar een verschil van ‘slechts’ 73 duizend blocks, eerder deze maand. Dit zou, met eerdere genoemde blocktijd van 10 minuten, weer kunnen worden doorberekend naar een verschil in dagen tussen de twee halvings. Dat is teruggelopen van 69 dagen tot 41 dagen.

Als deze trend zich blijft doorzetten zou het zomaar kunnen dat het verschil nog verder terugloopt. Maar wat betekent het eigenlijk, zo’n halving? En wat is het gevolg van deze verandering? Lees hier meer over in een artikel dat we hier eerder over hebben geschreven:

https://bitcoinmagazine.nl/2019/01/crypto-101-bitcoin-halvering-wat-wordt-er-mee-bedoeld/

Bron: Cryptoslate