Iran lanceert cryptomunt gedekt door goud als politiek middel

Iran staat op het punt een cryptomunt te onthullen gedekt door goud, zo rapporteert de Iraanse nieuwsoutlet Mehr News Agency. Het nieuws volgt kort nadat de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran tot op een hoogtepunt zijn opgelopen.

Lees ook: Exodus Chinese miners naar Iran, terwijl land lokale bitcoinhandel verbiedt

De nieuwe cryptomunt krijgt de steun van de Iraanse centrale bank en een consortium aan IT bedrijven, de verklaarde Shahab Javanmardi van de Iraanse kamer van koophandel, industrie, mijnbouw en landbouw.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens hem moet de Iraanse cryptovaluta een uitkomst zijn voor Iraanse banken, die nu kampen met bevroren banktegoeden

De waarde van de Iraanse cryptovaluta wordt gedekt door de goudvoorraden in het land. Voor de rest is de functionaliteit vergelijkbaar met andere cryptovaluta, aldus Shahab Javanmardi.

“The Iranian cryptocurrency is backed by gold but its function is similar to foreign rivals,… The domestically encrypted money is to ease optimal use of Iranian banks” – Shahab Javanmardi

Mining?

Ook stelde hij dat het minen van de nieuwe cryptovaluta gebeurt met toestemming van de Iraanse centrale bank.

Dat is een opmerkelijke uitspraak, want miners in de traditionele zin zijn namelijk alleen nodig bij een decentrale cryptovaluta. Daar ontvangen zij een beloning voor het vinden van nieuwe blocks in de blockchain.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Iraanse centrale bank of overheid deze beloning uit eigen zak betaalt met het goud achter de cryptovaluta. De Iraanse cryptomunten vertegenwoordigen immers een soort tegoedbon voor een bepaalde hoeveelheid goud.

Het is daarom waarschijnlijker dat de cryptomunt zal worden verkocht, in plaats van gedolven.

Sancties omzeilen met Iraanse cryptovaluta

Duidelijk is wel dat de Iraanse cryptomunt een nieuw middel moet worden om sancties tegen het land te omzeilen.

Daarmee lijkt het in de voetsporen te treden van Venezuela, dat met de Petro eveneens een nationale cryptomunt lanceerde met hetzelfde doel. Net als Iran kampt Venezuela met veel sancties.

Vooralsnog lijkt het Venezolaanse initiatief echter nog niet erg van de grond te komen. En ondanks dat de Petro het doel heeft sancties te omzeilen, kondigde president Trump al snel aan dat ook sancties op te Petro te leggen.

Het plan om een eigen cryptovaluta te lanceren circuleert al langer in Iran. In de zomer van 2018 sprak een overheidsvertegenwoordiger al eens publiekelijk over het plan. Een half jaar geleden zou bovendien de cryptovaluta PayMon door een consortium van Iraanse banken zijn gelanceerd.

Hoewel dit laatste overeenkomsten lijkt te hebben met de cryptovaluta waarover Javanmardi sprak is het nog onduidelijk of het om hetzelfde project gaat.

Crypto ‘hot topic’ in Iran

Iran is de laatste tijd vaker in het nieuws met betrekking tot cryptovaluta. Het land zou sinds enige tijd wegens lage energieprijzen overspoeld worden door Chinese bitcoin miners.

Een miningoperatie van zo’n 1000 miners werd opgerold, en een vice-gouverneur van de Iraanse centrale bank wees erop dat de handel in cryptovaluta in Iran is verboden.

Ondertussen bleek dat sommige miners in Iran hun toevlucht hadden gezocht in de Moskeeën, waar de stroom gratis is.