petro bitcoin btc Nieuwe crypto handelsplaats op de colombiaans - venezolaanse grens
Nieuws » Recordvolume aan bolivar voor bitcoin door 10.000.000% inflatie

Recordvolume aan bolivar voor bitcoin door 10.000.000% inflatie

In Venezuela heeft de bevolking een nieuw record gevestigd: nog nooit is er zoveel bolivar ingeruild voor bitcoin (BTC) in één week tijd. Het land heeft te kampen met hyperinflatie.

Bolivar en bitcoin (BTC)

Dat blijkt uit cijfers van Coin Dance, die de handel van de peer-to-peer marktplaatsen LocalBitcoins, Paxful en Bisq monitort. Het volume bereikte tussen 13 en 19 juli een nieuw hoogtepunt. Zie de onderstaande grafiek van Coin Dance.

Bron: Coindance

Alleen al op LocalBitcoins was er sprake van een volume van 57 miljard bolivar (Bs.). Vorige week lag dit volume nog op 49 miljard. Voor de duidelijkheid: dit is volume in bolivar en niet in BTC.

De lokale munt heeft zeer te lijden aan de torenhoge inflatie, die naar schatting is opgelopen naar 10.000.000%. Daardoor zoeken burgers hun toevlucht in alternatieve valuta zoals bitcoin en de petro, de centraal uitgegeven digitale munt.

De Amerikaanse non-profit organisatie Foundation for Defense of Democracies kraakte het nut van de petro in een recent onderzoek. In de samenvatting staat te lezen:

Het nationale crypto experiment van Venezuela onder het Maduro-regime is een debacle. De petro is meer propaganda dan een technische of financiële prestatie. Zo is er geen economische of technische infrastructuur om de petro nuttig te maken voor burgers en internationale handelspartners.

Eerder dit jaar heeft de VS de handelsbanden met het Latijns-Amerikaanse land compleet doorgesneden. Maduro gaf begin deze maand één van de grootste banken opdracht om de petro uit te geven. Het commerciële Banco de Venezuela rolt honderden ‘petro’ loketten uit.

Minder bitcoin per bolivar

Er is ook een keerzijde aan dit verhaal: het aanbod aan bolivar op Localbitcoins groeit zeer sterk, maar – door de voortdurende inflatie – daalt het volume in BTC op het platform.

57 miljard aan bolivar komt overeen met slechts 574 aan bitcoin (BTC) en dat cijfer ligt weer aanzienlijk lager dan voorgaande weken.

Handel in cryptomunten is in Venezuela formeel verboden. Ook aan andere buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar, lopen embargo’s tegen. Burgers die vluchten moet hun dollars (of goud) bij de grens inleveren.

‘Leuk’ feitje: het Lightning Torch initiatief heeft eerder dit jaar 0,4 BTC ($4.000) opgehaald onder bitcoinfans voor Venezolanen die niet het landen konden ontsnappen.

Het gemiddelde maandinkomen is omgerekend $10, waardoor criminaliteit ook een aantrekkelijk alternatief wordt.

Bron: Cointelegraph

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

BM Nieuwsupdate: Bitcoin Maximalisten kopen ERC20-token, Satoshi en meer

Redactie

Bitcoin op $10.125, Chinese BTC miners verliezen hardware door heftige regenval

Robin Heester

Bitcoin handelsvolume bij OTC-desk Kraken sterk gegroeid

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder