Recordvolume aan bolivar voor bitcoin door 10.000.000% inflatie

In Venezuela heeft de bevolking een nieuw record gevestigd: nog nooit is er zoveel bolivar ingeruild voor bitcoin (BTC) in één week tijd. Het land heeft te kampen met hyperinflatie.

Bolivar en bitcoin (BTC)

Dat blijkt uit cijfers van Coin Dance, die de handel van de peer-to-peer marktplaatsen LocalBitcoins, Paxful en Bisq monitort. Het volume bereikte tussen 13 en 19 juli een nieuw hoogtepunt. Zie de onderstaande grafiek van Coin Dance.

Bron: Coindance

Alleen al op LocalBitcoins was er sprake van een volume van 57 miljard bolivar (Bs.). Vorige week lag dit volume nog op 49 miljard. Voor de duidelijkheid: dit is volume in bolivar en niet in BTC.

De lokale munt heeft zeer te lijden aan de torenhoge inflatie, die naar schatting is opgelopen naar 10.000.000%. Daardoor zoeken burgers hun toevlucht in alternatieve valuta zoals bitcoin en de petro, de centraal uitgegeven digitale munt.

De Amerikaanse non-profit organisatie Foundation for Defense of Democracies kraakte het nut van de petro in een recent onderzoek. In de samenvatting staat te lezen:

Het nationale crypto experiment van Venezuela onder het Maduro-regime is een debacle. De petro is meer propaganda dan een technische of financiële prestatie. Zo is er geen economische of technische infrastructuur om de petro nuttig te maken voor burgers en internationale handelspartners.

Eerder dit jaar heeft de VS de handelsbanden met het Latijns-Amerikaanse land compleet doorgesneden. Maduro gaf begin deze maand één van de grootste banken opdracht om de petro uit te geven. Het commerciële Banco de Venezuela rolt honderden ‘petro’ loketten uit.

Minder bitcoin per bolivar

Er is ook een keerzijde aan dit verhaal: het aanbod aan bolivar op Localbitcoins groeit zeer sterk, maar – door de voortdurende inflatie – daalt het volume in BTC op het platform.

57 miljard aan bolivar komt overeen met slechts 574 aan bitcoin (BTC) en dat cijfer ligt weer aanzienlijk lager dan voorgaande weken.

Handel in cryptomunten is in Venezuela formeel verboden. Ook aan andere buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar, lopen embargo’s tegen. Burgers die vluchten moet hun dollars (of goud) bij de grens inleveren.

‘Leuk’ feitje: het Lightning Torch initiatief heeft eerder dit jaar 0,4 BTC ($4.000) opgehaald onder bitcoinfans voor Venezolanen die niet het landen konden ontsnappen.

Het gemiddelde maandinkomen is omgerekend $10, waardoor criminaliteit ook een aantrekkelijk alternatief wordt.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!