bitcoin cryptomunten gestolen cryptobeurs
Nieuws » Verenigd Koninkrijk reguleert bitcoin (BTC) onder anti-witwasregels

Verenigd Koninkrijk reguleert bitcoin (BTC) onder anti-witwasregels

De Britse regering komt met een nieuw plan om (digitale) criminaliteit aan te pakken en bitcoin (BTC) en cryptomunten zijn genoemd in het voorstel. De overheid wil voorkomen dat criminelen cryptomunten gebruiken om geld wit te wassen.

Bitcoin (BTC) en regulatie

In het plan (PDF) staat te lezen dat cryptomunten gaan vallen onder de anti-witwasregelgeving en terrorismebestrijding. De implementatie van de Europese AML5-richtlijn gaat per 1 januari 2020 in.

Dat heeft gevolg voor de Britse cryptosector. Bedrijven moeten, net zoals in Nederland, voldoen aan een ‘raamwerk van regels’ op het gebied van Know-your-customer (KYC) en AML (Anti-Money Laundering).

En ook het land heeft een zetel in de Financial Action Task Force (FATF). Dit adviesorgaan wil cryptobedrijven verplicht worden om klantinformatie te delen met andere partijen in de waardeketen. Burgers kunnen hiertegen géén bezwaar maken.

De Financial Conduct Authority (FCA), de financiële waakhond in het land, gaat de regelgeving handhaven.

Minister Philip Hammond van Financiën wil hiermee ‘vies geld’ in het systeem een halt toeroepen.

Crypto derivaten

De FCA heeft deze maand ook een voorstel ingediend om derivaten en exchange traded notes (ETN) niet aan te bieden aan particulieren.

Anderzijds lijkt de Britse overheid milder voor professionele beleggers. Zo heeft de FCA vorige maand nog een AIFM-licentie verstrekt aan hedgefonds Prime Factor Capital uit Londen.

AIFM staat voor Alternative Investment Fund Manager en is een Europese richtlijn waar fondsen voor alternatieve investeringen aan moeten voldoen. Prime krijgt een upgrade van haar huidige AUM-licentie. De activa onder beheer zijn dan gelimiteerd tot €100 miljoen.

In Nederland zijn er ook diverse fondsen met een AUM-licentie, maar ze hebben géén AIFM-licentie.

Bron: The Block Crypto

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin voorraad, koers en Ripple!

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Australiërs met pensioenpotje dat bitcoin bevat kunnen boetes verwachten

Robin Heester

Bitcoin (BTC) net boven $10.000. De cryptomarkt houdt zich relatief rustig

Robin Heester

Long Bitcoin, Short the bankers! Dit is waarom we BTC wel/niet moeten omarmen

Arnold Hubach

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder