Volatiliteit in de wereld van bitcoin en crypto? Geen paniek!

Bitcoin is van December 2018 tot 26 Juni 2019 gestegen van $3.100 naar $13.800. Dat is meer dan 440% in 6 maanden. En toen ineens op 27 en 28 Juni 2019, de correctie van $13.800 naar $10.000, volgens veel media een flinke crash.

Twee weken later staan we weer rond de $13.000. Voor traditionele investeerders is deze volatiliteit bijna niet te begrijpen, iedere bull en bear cycle lijkt het weer alsof de bubbel gebarsten is, of dat crypto weer ‘To the moon’ gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wanneer de markt ‘bullish’ is dan is er een positief segment. ‘Bearish’ is het tegenovergestelde.

Waarom is de markt van bitcoin en andere cryptomunten zo volatiel? Waarom zijn de emoties en reacties zo groot? In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van marktcycli en de redenen daarachter

Waarom Bitcoin en crypto zo volatiel zijn

De totale markt is nog klein. Dat is het simpele antwoord.

Hoewel cryptomunten als bitcoin al jaren aan het groeien zijn qua adoptie en bekendheid is de totale marktkapitalisatie nog zeer klein. Kleine markten zijn gevoelig voor grote schommelingen.

Zie het als een zeilboot ten opzichte van een olietanker: op de eerste zal je nogal onrustig zitten tijdens een storm, de olietanker blijft relatief stabiel.

Hieronder een visualisatie van de groottes van diverse markten op Augustus 2018.

Bron:

Lage liquiditeit

Het is belangrijk te beseffen dat cypro niet enkel klein is qua marktgrootte, maar ook beperkt in liquiditeit.

Uiteraard is het starten met handelen van bitcoin en andere cryptomunten gemakkelijk en kan vrijwel iedereen in Nederland vrij gemakkelijk bitcoin of ether kopen… Maar het gebrek aan regelgeving en acceptatie in de financiële wereld maakt crypto voor de meeste grote partijen als pensioenfondsen, beleggingsfondsen, banken en corporaties nog altijd een NO-GO.

Dit maakt dat, relatief aan andere beleggingsproducten als aandelen, de liquiditeit van crypomunten nog altijd zeer laag is en dus veel gevoeliger voor grote schommelingen.

Onzekerheid rondom regulering en belastingen

Per land verschilt de positie van bitcoin en crypto nog altijd. In sommige landen is het een legaal betaalmiddel, andere landen verbieden de gehele handel. Crypto holdings worden in Nederland gezien als belegging door de belastingdienst (Box 3), in bijvoorbeeld Amerika moet je over iedere ‘trade’ belasting betalen.

Bitcoin en crypto zijn nog zo nieuw, de wetgeving is nog onduidelijk en vaag. Dit maakt de markt onzeker en gevoeliger voor trends en schommelingen. Ook houd de onzekerheid grote investeerders tegen wat dus de markt grotte kleiner maakt en de volatiliteit vergroot.

Nieuws & sentiment

Alles in de wereld van bitcoin gebeurt per definitie online. Via bijvoorbeeld smartphones, websites en apps. In de traditionele beleggingswereld gaat nieuws vaker via tragere en traditionele media: jaarcijfers, aandeelhoudersvergaderingen en kwartaalcijfers zijn meestal leidend.

In crypto barst het van de chat groepen, pump & dump acties, nieuws sites, whitepapers, acties en marketing campagnes. De markt is veel gevoeliger voor nieuws en sentimenten.

Dat komt ook mede door het relatief kleine formaat, minder mensen hoeven beïnvloed te worden om iets teweeg te brengen.

Voeg hieraan toe dat een groot deel van de investeerders in bitcoin jonger en minder ervaren zijn en je hebt een markt die vrij gevoelig kan reageren.

Whales

Omdat crypto een extreme run omhoog maakte in 2017 zijn er een aantal partijen die extreem veel geld hebben verdiend met bitcoin of andere tokens. Deze personen hebben zoveel geld in verhouding tot de rest van de markt dat ze een zeer groot effect hebben wanneer ze iets kopen of verkopen.

De traditionele aandeel markten zijn zo groot dat zogenaamde ‘Whales’ niet veel invloed kunnen hebben. Bij bitcoin is dit echt anders, een grote partij kan op een cryptobeurs een zeer grote verkooporder plaatsten en de koers in zijn eentje veranderen.

Deze vorm van manipulatie geeft paniek en veroorzaakt dus extra volatiliteit.

De vorige Bitcoin bull cycle had 8 grote correcties

Als je in BTC of een andere munt investeert zul je simpelweg moeten accepteren dat grote schommelingen erbij horen. De vorige bitcoin bull cycle had 8 grote correcties, elk vrij groot.

8 grote BTC correcties, gemiddeld:

Alle markten, goud, zilver en bijvoorbeeld aandelen hebben dit soort Bull & Bear cycles en correcties. In de wereld van cryptocurrency zijn deze echter vaak heftiger dan ‘normaal’.

Vanaf 2010 tot 2018 heeft bitcoin meerder correctie (of soms crashes) gehad, van -30% tot wel -94%!

De bekende term gaat: History never repeats, but it often rimes.

Niemand weet zeker wat de markten zullen doen on 2019, maar de explosieve groei van bitcoin deze maanden beloof flink wat volatiliteit in elk geval.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkt