Maakt Bitcoin plaats voor een altseason? Is het einde van de hongerwinter voor altcoins aanstaande?

De afgelopen maanden is maar al te duidelijk geworden dat Bitcoin van een heel ander kaliber is dan altcoins. De dominantie van BTC verdubbelde van 33% naar bijna 70% en de altcoins konden de grootste cryptomunt niet bijhouden in de run. Maar hoe zit het met het befaamde altseason?

Altseason

Er wordt de laatste tijd veel over gesproken: het altseason. Zoals de term al impliceert: een seizoen voor altcoins. Het is een periode waarin deze munten terrein terugveroveren terwijl BTC het even rustig aan doet.

De laatste keer dat we zo’n periode hebben gezien was rond de ICO-gekte in 2017/2018. Destijds ging letterlijk elke munt omhoog, ongeacht adoptie, ontwikkelingen of kwaliteit van use cases en partnerships.

Op Google zien we de term altseason de laatste maanden weer populairder worden. Is dit verwijzing naar een fase waarin altcoins weer het ruime sop zullen kiezen? Is een nieuw altseason aanstaande?

De dominantie van Bitcoin heeft ook een percentage bereikt waarop het vorige keren een altseizoen inluidde. Fomo Crypto noemt de fase waarin BTC in een opwaardse trend zat het ‘salt season’.

Net als veel andere cryptotwitteraars ziet hij een nieuwe altseason voor de deur staan. Maar hoe verging het de altcoins in het afgelopen salt season?

Salt season

Een veel gehoord statement van een beginnende trader is: ‘zo erg was het allemaal nog niet, mijn altcoin is nog wel aardig gestegen’. Vaak worden deze opmerkingen gemaakt vlak na een spike van de desbetreffende altcoin én wordt er alleen maar gekeken naar de waarde in USD.

Bekijk je de grafieken in het BTC-handelspaar, dan springen de tranen je toch in de ogen. Bereid je maar voor, want we hebben er enkele voor je onder elkaar gezet.

We beginnen echter even met een overzichtje van de meest spraakmakende altcoins, gezien over het afgelopen jaar

Cryptomunt
Prijs in BTC
Prijs in USD
BTC
0%
+67%
ETH
-61%
-35%
XRP
-41%
-2%
BCH
-65%
-41%
LTC
-15%
+42%
EOS
-52%
-20%

Ja, je ziet het goed: al deze altcoins verloren flink in BTC waarde. Er is slechts één cryptomunt uit de top 10 die in het afgelopen jaar wél in BTC waarde is gestegen.

BNB
+48%
+157%

De enige altcoin uit de top van coinmarketcap die het écht waard was om te hodlen in het afgelopen jaar was de Binance Coin. Daarmee wordt je dus uit de illusie gehaald dat het hebben van altcoins een goede keuze was.

Andere munten als Cardano en Enjin deelden de malaise.

Welke altcoins waren dan wel profitabel om in je portfolio te hebben? Van de bekende coins uit de top 100 waren dit Quant (+1665%) en Chainlink (+440%). Alle andere (bekende) coins zijn in BTC-waarde gedaald. De grootste verliezers van het salt season zijn ZRX (-88%) en Zilliqa (-85%) en ICON (-82%).

Notitie: deze getallen gaan over de afgelopen 365 dagen. Als we naar de ATH van de munten kijken presteren de meeste coins nóg slechter. ICON staat daar bijvoorbeeld op -98,49%.

Nieuw seizoen voor cryptocurrencies

Met de daling die Bitcoin heeft ingezet, lijkt er lucht te komen voor de altcoins. Precies op het moment dat de altcoins een kritiek punt bereikten, krijgen ze wat ruimte om ten opzichte van Bitcoin te stijgen. Is hiermee het altseason ingezet? Nee, niet per se!

De komende dagen zullen meer inzichten geven over het seizoen dat voor de deur staat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat álle altcoins zullen profiteren van dit seizoen. Er zullen ongetwijfeld munten gaan afsterven door de hongerwinter die ze hebben meegemaakt.

De projecten die in de zware tijd aan een sterk fundament hebben gebouwd, zullen de mogelijkheid krijgen om op te staan.

Wat denk jij? Zet jij je geld in op Bitcoin en kijk je naar de lange termijn of probeer je met de mogelijke altseason nog meer satoshi’s bij elkaar te sparen? Laat het ons weten in het Telegramkanaal of join onze Facebookgroep.

Bronnen: Coincodex

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!