binance hack cryptobeurs btc bitcoin
Nieuws » ‘Gestolen Bitcoin van Binance wordt witgewassen met behulp van mixers’

‘Gestolen Bitcoin van Binance wordt witgewassen met behulp van mixers’

Hackers die op criminele wijzen aan bitcoin en andere cryptomunten komen gebruiken regelmatig een zogenaamde mixer om het geld ‘schoon’ te krijgen. De hacker(s) achter de Binance hack van 7.000 bitcoin (BTC) doen dat volgens onderzoekers van Clain.io ook.

Bitcoin witwassen

Volgens het Luxemburgse cryptocurrency onderzoeksteam zijn minstens 4.836 van alle BTC die toen gestolen zijn witgewassen met behulp van een mixer. Onder andere de service van Chipmixer werd gebruikt.

Een mixer wisselt de bitcoin om met die van andere gebruikers van de service. Op deze manier maken gebruikers van deze services het extra moeilijk om hun bitcoin te volgen. Alle transacties staan natuurlijk in de openbare boekhouding, maar als je niet weet waar je moet zoeken wordt het een stuk lastiger om iemand te volgen.

Als je erg gericht bent op privacy dan gebruik je dit soort tools. Dat is niet crimineel, maar kan dus wel voor criminele doeleinden worden gebruikt. Vanaf 12 juni gooit de hacker zijn BTC door mixer heen.

Foutje

Ondanks het gebruik van een mixer is Clain er toch in geslaagd een deel van de transacties te herleiden naar nieuwe adressen van de hacker. Het is moeilijk om een grote hoeveelheid bitcoin wit te wassen omdat het volume van de meeste mixers niet heel groot is.

Als jij ineens duizend BTC in de ‘wasmachine’ gooit, terwijl er in totaal maar 1200 BTC aanwezig zijn, zijn de transacties alsnog relatief makkelijk te volgen en te herleiden.

“Het was vrij eenvoudig om de vervolgstappen van de hacker te volgen, omdat het praktisch onmogelijk is om in een relatief korte periode een grote hoeveelheid munten te wassen. Zo konden we de eerste pool van adressen van hackers detecteren”

Clain.io

Chipmixer is nog nooit zoveel gebruikt, dus dat was een goede indicatie voor de onderzoekers om daar eens goed naar te kijken.

Splitsen van de buit

Een verdere analyse toont aan dat de hacker zijn stapel bitcoin opsplitst in stapeltje van ongeveer 10 BTC. Door het aantal te splitsen zorg je ervoor dat als er één adres wordt ontdekt, je nog genoeg voorraad hebt.

Slimme jongens, die hackers. Maar voorlopig lijkt de hacker nog niet zelfverzekerd genoeg om de bitcoin in de open markt te verkopen. Volgens de onderzoekers van Clain is dat dan ook nog niet gebeurd.

Mixers

Eerder dit jaar wisten de Nederlandse FIOD en Europol nog een mixer offline te halen. Bestmixer zou voornamelijk worden gebruikt om geld wit te wassen. 

Het gebruik van een mixer is dus niet illegaal, maar je valt al snel op als je deze services gebruikt. Omdat het merendeel van de gebruikers van bijvoorbeeld bitcoin er (nog) geen gebruik van maakt. Je valt dus op als je het wél doet.

Dat is nadelig voor de privacy van de mensen die gewoon eerlijk hun geld hebben vergaard, maar het betekent ook dat criminelen op deze manier eerder opvallen.

Bron: Cointelegraph

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin voorraad, koers en Ripple!

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Rakuten start met handel in bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en bitcoin cash (BCH)

Wessel Simons

Bitcoin stijgt richting $10.700, Binance lanceert blockchainproject ‘Venus’

Wessel Simons

Stagneert de groei van Bitcoin’s Lightning Network?

Marloes van der Scheer

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder