Bitcoin maakt duikvlucht richting $10.000, verdeling van BTC (niet) eerlijk genoeg

Terwijl de prijs van Bitcoin instort, laait er een discussie op of de verdeling van de munt wel eerlijk genoeg is. In dit artikel kijken we naar de prijs van de munt, de distributie hiervan en naar enkele tweets vanuit CryptoTwitter.

Bitcoin (BTC) richting de $10k

Op moment van schrijven kost Bitcoin $10.185. Dat is maar liefst 6,17% lager dan gisteren en daarmee zet BTC de weg omlaag in. De dominantie van de grootste cryptomunt neemt ook langzaam af: 68,10%. In de top 10 pakt alleen winst ten opzichte van . Verder blijkt de markt van altcoins versplinterd: winst en verlies lopen parallel aan elkaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin maakt duikvlucht richting $10.000, verdeling van BTC (niet) eerlijk genoeg
Lees ook onze Bitcoin analyse: zakt BTC onder de $10.000 of volgt een nieuwe impuls?

De verdeling van Bitcoin

Op twitter is er een interessant debat ontstaan. Vinny Lingham maakte een grafiek waarin te zien is hoe de verdeling van alle Bitcoins is. Het is namelijk zo dat 2% van alle wallets zo’n 80% van de Bitcoin voorraad in bezit hebben. Er werd door onder andere Dan Held, de mede-oprichter van Interchange, en Preethi Kasireddy, voormalig medewerker van Coinbase, op dit onderwerp door gediscussieerd.

De vraag is: heeft Bitcoin een probleem met de verdeling van de rijkdom? Stel dat BTC ineens $100.000 waard wordt, zou dat dan niet heel oneerlijk zijn? Zou dat niet voor problemen kunnen zorgen?

Dan Held reageert hier als eerste op. Hij stelt dat er automatisch een betere verdeling van de munten komt naar mate de waarde hiervan stijgt. Op een gegeven moment zal men de munten met winst gaan verkopen aan mensen die ze nog niet in bezit hebben.

Lingham haakte hierop in door te vragen naar het maximale bezit dat een persoon mag hebben. Held stelde dat het een goede vraag was, maar dat hij deze niet kon beantwoorden. Hij beweerde echter geen probleem te hebben met één persoon die 97% van de rijkdom van de wereld in handen had, Zolang dat maar eerlijk en op een goede manier was verdiend.

Satoshi heeft de meest eerlijke manier bedacht om iets nieuws (namelijk: bitcoin) aan de hele wereld uit te delen. De eerste miners maakten kosten voor enkele munten die destijds niets waard waren. Die profiteren daar op dit moment van. Er was geen pre-mine en dus is de verdeling van de munt gewoon eerlijk verlopen.

Dat neemt de opmerking dat Bitcoin niet goed genoeg verdeeld is niet weg. De feiten blijven bestaan: 80% van alle BTC is aanwezig in 2% van alle adressen. Wel een kleine disclaimer: onder deze wallets zijn erorm veel ‘lege’ adressen met een beetje dust hierin. Tegelijkertijd zijn er ook exchanges die munten van veel mensen in één hot of cold wallet bewaren.

Jameson Lopp deelt een ander interessant feitje. Het aantal adressen met ten minste 1 miljardste van de supply groeit als maar door. Dit suggereert dat de rijkdom steeds beter verdeeld wordt.

Er zal altijd ongelijkheid in de wereld zijn. Momenteel heeft 1% van de wereldbevolking 50% van de rijkdom van de wereld in handen. Maar kan Bitcoin hier iets aan veranderen? De wedervraag is: was Bitcoin hier voor gemaakt? De munt zorgt in ieder geval wel voor eerlijker geld. Geld dat weer in de handen van de mensen terug komt. Geld dat niet meer door overheden gecontroleerd kan worden.

Het geld zelf is eerlijker, de distributie hiervan misschien niet. Bekijk het hele draadje van de discussie onder deze tweet.

Cryptotwitter

Terug naar de koers van Bitocin. Nunya Bizniz pakt de Fibonacci indicator erbij en ziet een patroon ontstaan. De .786 lijn van de vorige piek gold twee keer eerder als de resistance van de lower high die hierop volgde. Als je dit door trekt zouden we zomaar een drop naar de $8.500 kunnen zien. Complete nonsense? Of heeft @Pladizow hier een goed punt?

BigChonis bekijkt de grafiek ook met de Fibonacci lijnen. Op dit moment zitten we bij twee kritieke plekken die als weerstand kunnen fungeren: de golden zone. Op de zes-uursgrafiek ligt deze weerstand op $10.345 en $10.243. In de praktijk is BTC al onder deze levels gedoken en lijkt de weg naar beneden open: een volgende resistance wordt gezocht op $9.806.

Ook Josh Rager reageert met een tweet op de prijsstijgingen van Bitcoin. Als het munt de huidige prijs van ongeveer $11.185 niet vast kan houden, voorziet hij een verdere daling naar ergens halverwege de $9.000. Hierligt de weekly support en de 100MA.

Tot slot nog even een luchtig tweetje. Wanneer vind jij een blockchainproject geslaagd? CZ ziet dat er veel blockchains zijn zónder echte toepassingen. Ze lossen problemen op die er niet zijn. Dit probleem wordt op Twitter met een mooie video geïllustreerd.

?s=19

Bron: Bitcoinist