Nieuwsberichten » Bitcoin (BTC) op je loonstrookje? In Nieuw-Zeeland is het legaal

Bitcoin (BTC) op je loonstrookje? In Nieuw-Zeeland is het legaal

Een uitspraak van de belastingdienst van Nieuw-Zeeland heeft veel cryptoliefhebbers uit Down Under verblijd. Als werknemer kun je nu legaal in Bitcoin (BTC) betaald krijgen. De helft van het salaris mag nu in cryptomunten worden uitgekeerd.

Bitcoin in Nieuw Zeeland

In de officiële uitspraak vermeldt de fiscus dat het betalen in bitcoin alleen van toepassing is voor loon dan wel salaris. Als zelfstandig ondernemer mag je hier geen gebruik van maken. In de mededeling staat ook meer informatie omtrent belasting en teruggaaf hiervan.

Vanaf 29 augustus is de wijziging van kracht. Het omvat een speciale behandeling voor inkomstenbelasting over cryptocurrencies. Vanaf dat moment zijn cryptomunten dus geaccepteerd in het grotere plaatje van de inkomstenbelasting.

Een andere term hiervoor is Pay-as-you-Earn belasting: de PAYE. De argumentatie die de belastingdienst geeft is dat het steeds normaler is dat werknemers uitbetaald krijgen in cryptogeld. Uiteraard is dit in de crypto-gerelateerde industrie helemaal het geval, maar ook daarbuiten blijkt het steeds meer mainstream te worden.

In de uitspraak staat dat je een betaling in cryptovaluta op twee manieren kunt doen. De eerste manier is als aftrek van het brutoloon of -salaris van de werknemer en de tweede manier is een vermindering van de brutowinst.

Voorbeeld

Dat klinkt misschien allemaal een beetje vaag. Ter illustratie is er een voorbeeld aan de uitspraak van de belastingdienst toegevoegd:

Alice verdient NZ$10.000 aan salaris per maand. De helft hiervan gaat in NZD naar de bankrekening van Alice en de andere helft wordt verstuurd naar een bitcoin wallet. Over deze NZ$10.000 bruto wordt de belasting berekend en deze wordt vervolgens ingehouden en afgedragen.

Als Alice in de situatie is om aanspraak te maken op kinderbijslag of een leningaftrek als student, dan is hiervoor tooltje waarmee precies te berekenen is hoe en op welke manier er uitbetaald dient te worden. De handleiding hiervoor is te vinden op de website van de belastingdienst.

BTC in Nederland

Leuk en aardig, die acceptatie in Nieuw Zeeland. Hoe zit het eigenlijk in Nederland? Op salarisnet wordt het duidelijk uitgelegd. Zo lang je je minimumloon in euro’s laat uitbetalen mag je alles wat daar boven op komt in natura bij jou terecht komen.

Dat wordt dan van het netto salaris afgehaald en dan zijn er geen gevolgen voor de belastingdienst. Bitcoin wordt in Nederland namelijk nog niet als wettig betaalmiddel gezien. De belastingdienst ziet loon in bitcoin daarom als loon in natura.

Bij BTC Direct is meer informatie te vinden over een bitcoin-salaris en hoe dit er in Nederland op dit moment aan toe gaat. In 2018 waren zij de eerste werkgever die dit in ons kikkerlandje aanbood.

Bron: Coinnounce

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin voorraad, koers en Ripple!

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Rakuten start met handel in bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en bitcoin cash (BCH)

Wessel Simons

Bitcoin stijgt richting $10.700, Binance lanceert blockchainproject ‘Venus’

Wessel Simons

Stagneert de groei van Bitcoin’s Lightning Network?

Marloes van der Scheer

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder