Bitcoin (BTC) op je loonstrookje? In Nieuw-Zeeland is het legaal

Een uitspraak van de belastingdienst van Nieuw-Zeeland heeft veel cryptoliefhebbers uit Down Under verblijd. Als werknemer kun je nu legaal in Bitcoin (BTC) betaald krijgen. De helft van het salaris mag nu in cryptomunten worden uitgekeerd.

Bitcoin in Nieuw Zeeland

In de officiële uitspraak vermeldt de fiscus dat het betalen in bitcoin alleen van toepassing is voor loon dan wel salaris. Als zelfstandig ondernemer mag je hier geen gebruik van maken. In de mededeling staat ook meer informatie omtrent belasting en teruggaaf hiervan.

Vanaf 29 augustus is de wijziging van kracht. Het omvat een speciale behandeling voor inkomstenbelasting over cryptocurrencies. Vanaf dat moment zijn cryptomunten dus geaccepteerd in het grotere plaatje van de inkomstenbelasting.

Een andere term hiervoor is Pay-as-you-Earn belasting: de PAYE. De argumentatie die de belastingdienst geeft is dat het steeds normaler is dat werknemers uitbetaald krijgen in cryptogeld. Uiteraard is dit in de crypto-gerelateerde industrie helemaal het geval, maar ook daarbuiten blijkt het steeds meer mainstream te worden.

In de uitspraak staat dat je een betaling in cryptovaluta op twee manieren kunt doen. De eerste manier is als aftrek van het brutoloon of -salaris van de werknemer en de tweede manier is een vermindering van de brutowinst.

Voorbeeld

Dat klinkt misschien allemaal een beetje vaag. Ter illustratie is er een voorbeeld aan de uitspraak van de belastingdienst toegevoegd:

Alice verdient NZ$10.000 aan salaris per maand. De helft hiervan gaat in NZD naar de bankrekening van Alice en de andere helft wordt verstuurd naar een bitcoin wallet. Over deze NZ$10.000 bruto wordt de belasting berekend en deze wordt vervolgens ingehouden en afgedragen.

Als Alice in de situatie is om aanspraak te maken op kinderbijslag of een leningaftrek als student, dan is hiervoor tooltje waarmee precies te berekenen is hoe en op welke manier er uitbetaald dient te worden. De handleiding hiervoor is te vinden op de website van de belastingdienst.

BTC in Nederland

Leuk en aardig, die acceptatie in Nieuw Zeeland. Hoe zit het eigenlijk in Nederland? Op salarisnet wordt het duidelijk uitgelegd. Zo lang je je minimumloon in euro’s laat uitbetalen mag je alles wat daar boven op komt in natura bij jou terecht komen.

Dat wordt dan van het netto salaris afgehaald en dan zijn er geen gevolgen voor de belastingdienst. Bitcoin wordt in Nederland namelijk nog niet als wettig betaalmiddel gezien. De belastingdienst ziet loon in bitcoin daarom als loon in natura.

Bij BTC Direct is meer informatie te vinden over een bitcoin-salaris en hoe dit er in Nederland op dit moment aan toe gaat. In 2018 waren zij de eerste werkgever die dit in ons kikkerlandje aanbood.

Bron: Coinnounce

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!