Bitcoin is niet traag: steeds minder BTC-transacties staan in de wachtrij

Criticasters stellen nog regelmatig op sociale media dat het bitcoin (BTC) netwerk duur, traag en onbetrouwbaar is. Een van de meeste bekende tegenstanders is Roger Ver, de voorman van Bitcoin Cash, die regelmatig op Twitter uithaalt naar het meeste veilige blockchain netwerk ter wereld.

Bitcoin transacties en mempool

Een manier om er achter te komen of een netwerk vertraging oploopt, is het aantal onbevestigde transacties te meten. In het geval van bitcoin worden deze verzameld in de zogenaamde mempool: de wachtrij.

Het aantal ‘wachtenden’ is niet te vergelijken met 2017 toen het netwerk diverse malen verstopt raakte en het uren kon duren voordat een bitcoin transacties bevestigd werd.

Twee perioden had het netwerk last van oplopende vertragingen: juni 2017 en december 2017/januari 2018.

De blockchain van bitcoin is het afgelopen anderhalf jaar op een aantal vlakken fundamenteel verbeterd, met kortere wachttijden tot gevolg.

In de onderstaande grafiek een overzicht van het aantal onbevestigde transacties per maand in de periode januari 2017 tot augustus 2019.

SegWit

Welke verbeteringen hebben de wachttijd teruggebracht? Allereerst zit de adoptie van de Segregated Witness (SegWit) schommelt nu tussen de 35 en 40% met uitschieters naar 50%, zo blijkt uit dit overzicht van segwit.space.

De SegWit verhoogt de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin naar maximaal 4 MB, iets wat Bitcoin Cash en Litecoin ook gebruiken. Het maakt ook de implementatie van second layer oplossingen zoals het Lightning Network laagdrempeliger omdat er meer blokgrootte vrijkomt.

Op blockchain.com is te zien dat de gemiddelde blockgrootte van bitcoin momenteel groter is dan 1 MB, een signaal dat de adoptie dus groeit van de SegWit.

‘Batchen’ van transacties

Ten tweede is ook het bundelen van transacties gebruikelijker geworden, waarmee cryptobeurzen tijd en geld besparen. Criticasters merken dan op: maar het aantal transacties is teruggelopen. Geen wonder dat de wachttijd vermindert.

De computerkracht van het bitcoin netwerk neemt ook toe. Een indicator daarvoor is de hash rate, het geschatte aantal hashes per seconden aan mining activiteit. Dat loopt in de duizenden miljard hashes per seconde.

Maar het aantal transacties ligt op een niveau vergelijkbaar met het najaar van 2017. Het aantal bevestigde transacties per dag neemt toe in 2019 en schommelt momenteel tussen de 300 en 400 duizend per dag.

Kortom, de fundamenten van het meest veilige blockchain netwerk zijn op dit moment sterker dan ooit.

We gaan meemaken of het netwerk zich ook sterk blijft houden in aanloop en na de halvening van de block rewards eind mei 2020. Door een dergelijk event neemt namelijk de kans toe dat het aantal bitcoin transacties op de beurzen sterk gaat groeien.

Bij de vorige halvening, in de zomer van 2016, steeg de prijs van bitcoin van de zomer 2015 tot aan het moment van de halvening.

Bron: Beincrypto
Grafieken: Blockchain.info

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!