Bitcoin in Gaza: ‘Doorsnee Palestijnen gebruiken BTC meer dan Hamas’

Iedereen kan bitcoin (BTC) gebruiken. Het is, gelukkig, niet voor iedereen bittere noodzaak. Maar op sommige plekken in de wereld worden mensen van het gehele traditionele financiële systeem afgesloten. Op dat moment biedt BTC uitkomst als betaal- en oppotmiddel.

Bitcoin als uitweg

PayPal en andere betalingsverwerkers hebben de Gazastrook geblokkeerd en accepteren geen klanten uit dit gebied. Freelancers hebben dit soort services nodig om online hun diensten te kunnen verkopen. Hier komt door een noodsituatie een altijd te gebruiken cryptomunt om de hoek kijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CoinDesk sprak met een lokale webdesigner, Ismael Al-Safadi die vertelt over de situatie in Gaza: ”Er zijn kantoren waar het maandelijkse handelsvolume rond de $5 a 6 miljoen ligt.” Een lokale ondernemer liet vorig jaar weten 50 klanten te hebben die gemiddeld voor $500 per maand aan BTC bij hem kochten.

Eerder deze week kwam The New York Times met een stuk over Hamas dat ook gebruik maakt van bitcoin. Dat ging echter om tienduizenden dollars. Geen gigantische bedragen, zeker niet als je er naar kijkt op wereldschaal.

Door het open karakter van het netwerk van bitcoin zullen zowel twijfelachtige groeperingen, terroristen maar ook leraren, vluchtelingen en backpackers de cryptomunt gebruiken waar dat nodig is. In het gebied waar Hamas actief is zijn meer mensen die goed willen dan kwaad. Een belangrijke nuance.

BTC als geld

Volgens verschillende bronnen van CoinDesk zijn er inmiddels ongeveer 20 bitcoin handelaren actief in de Gazastrook. Al-Safadi laat 70% van zijn facturen uitbetalen in bitcoin. Hij schat in dat er in het hele gebied tienduizenden gebruikers zijn van BTC, maar daar zijn geen cijfers van.

Een andere bron van CoinDesk vertelt dat hij in 2017 aan ongeveer 300 Palestijnen cursussen heeft gegeven over bitcoin. Er zijn ook lokale Facebookgroepen die relatief groot zijn. Zo is er eentje met 5000 leden. De interesse in het gebied lijkt dus zeker aanwezig.

Je hebt dus de ondernemers in dit gebied die langzaam aan gebruik maken van BTC. Volgens cijfers van De Monetaire Autoriteit van Palestina (ofwel, de centrale bank) heeft 77 procent van alle Palestijnen geen bankrekening.

Wel hebben 2.6 miljoen mensen in het gebied een smartphone. En laat dat in combinatie met een internetverbinding nou net het enige zijn wat je nodig hebt om mee te doen in het ecosysteem van bitcoin.

Al-Safadi vertelt tegenover CoinDesk ook over de zwarte kant van het verhaal. De militaire tak van de terreurorganisatie Hamas (Qassam Brigade) opereert buiten het standaard ecosysteem rondom bitcoin in Gaza. Handelaren moeten, net als in Nederland, gegevens opslaan van hun klanten.

De designer weet niet precies wat de politie doet met deze informatie, maar dat laat zich wel raden… Je wil als overheidsinstantie weten wie bitcoin heeft en hoeveel.

De Qassam Brigade hebben overigens ook een manier naar buiten gebracht om hen te steunen met bitcoin. Via een website wordt er elke keer een nieuw adres gegenereerd waar sympathisanten hun geld naar toe kunnen sturen.

Het zou tot nu toe gaan om donaties van in totaal $12.000. Ook zou Hamas zich bezig houden met het minen van bitcoin, maar ook dit komt van een anonieme bron.

Geen exacte cijfers

Doordat het ecosysteem van bitcoin in Gaza is afgesloten van het normale bankwezen, zijn exacte cijfers van het volume moeilijk te krijgen. Maar de adoptie in het gebied rondom de Gazastrook is logisch.

Wanneer betaaldiensten en banken de deuren sluiten, wil je op een andere manier met geld aan de slag. Dat gat kan bitcoin vullen. Toch is het volgens Al-Safadi en de anonieme leraar nog lang geen wijd geaccepteerd betaalmiddel: ”In Duitsland kun je naar cryptobeurzen gaan en gemakkelijk bitcoin kopen en verkopen zonder gedoe. Dat hebben we in Gaza ook nodig. Voor nu blijft het bij IT’ers en handelaren die de risico’s willen dragen.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...