Ripple heeft van de Britse toezichthouder duidelijkheid gekregen over de status van hun token XRP. De Financial Conduct Authority (FCA) classificeert XRP als een exchange of utility token en níet als effect zoals een aandeel of obligatie.
‘XRP van Ripple géén effect’
XRP krijgt van de FCA dezelfde classificatie als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), terwijl de aard en werking van deze publieke blockchains geheel anders is.
De uitspraak bespaart het blockchainbedrijf uit Seattle een hoop administratieve rompslomp, omdat aan effecten aanvullende wet – en regelgeving van toepassing is. Michelle Bond, bij Ripple verantwoordelijk voor public affairs, maakt het nieuws bekend op Twitter.
.@TheFCA now lists XRP in the company of BTC and ETH, both of which were previously classified as exchange and/or utility tokens (and not a security token). This is exactly the kind of regulatory clarity the industry needs. https://t.co/lCr3Bm0JRk https://t.co/RI8rea7MaK
— Michelle Bond (@michellebond111) August 12, 2019
Ripple in de VS
In thuisland ziet de situatie er voor Ripple geheel anders uit. Daar lopen tegen de firma diverse rechtszaken van beleggers die vinden dat XRP een ‘effect’ is en geen utility token, zo bericht Coindesk deze week in een uitgebreid artikel.
Het is een vrij ingewikkelde en complexe zaak, maar het komt erop neer dat er in de VS nog geen duidelijkheid bestaat wat XRP ís. Een netelige kwestie wat de Amerikaanse jurist Josh Lawler in dit interview met ons ook aanhaalde.
XRP is de nummer drie van de cryptomarkt met een marktwaarde van 12,48 miljard dollar. Op dit moment is slechts 25% van alle beschikbare 1 miljard XRP tokens vrijgegeven op de markt. Bij bitcoin (BTC) en ethereum ligt dat percentage met 85% en 79% vele malen hoger.
De Security and Exchange Commission liet vorig jaar bij monde van William Hinman weten dat bitcoin en ethereum niet worden aangemerkt als effect (‘security’). Over XRP rept de hoge ambtenaar met geen woord.
In juni dit jaar kwam de SEC met meer duidelijkheid over het onderscheid tussen utility en security tokens. Voor de Amerikaanse toezichthouder op de effectenmarkt is doorslaggevend is een (ICO-) project decentraal genoeg is.
Zodra, zoals bij bitcoin of ethereum, géén centraal figuur of centrale organisatie is aan te wijzen als de bepalende entiteit, wordt de kans verkleint dat een token aangewezen wordt als effect. Het zijn utility tokens die een duidelijk nut of functie hebben binnen een decentraal ecosysteem.
Rechtszaken
Ripple moet in thuisland VS binnenkort openheid van zaken gaan geven. Een aantal Amerikaanse beleggers hebben een nieuwe, gewijzigde aanklacht ingediend tegen Ripple. De aanklacht: Ripple is een effect en geen utility token en valt dus onder de Security Law die in de VS geldt (zie de aanklacht onder dit artikel, red).
De beleggers putten ook hoop uit de eerder aangehaalde richtlijnen die de SEC eerder dit jaar publiceerde.
De zaak is nu circa één jaar oud en heeft formeel (nog) niet de status van collectieve actie (class-action). Wel is dit de eerste keer dat Ripple inhoudelijk op de aanklacht moet gaan reageren. Ze hebben tot medio september de tijd om te reageren.
Er valt te betogen dat XRP centraal uitgegeven wordt. Zo is Ripple Labs, de ontwikkelaar achter de Ripple-technologie en de XRP token, een bedrijf met een kantoor, een HR-manager en aandeelhouders.
Ceo Brad Garlinghouse heeft altijd volgehouden dat XRP géén effect is. Volgens hem is de token onafhankelijk van de organisatie Ripple Labs. Het bedrijf bouwt de technologie waarop de token gebruikt worden.
Ook geeft de XRP token je geen recht op zeggenschap over de koers van het bedrijf en krijgt men geen dividend uitgekeerd zoals dat bij een aandeel het geval is. ‘Het is gewoon heel anders dan hoe een aandeel of obligatie werkt’, aldus Garlinghouse.
Koers XRP
Op moment van schrijven is de koers van XRP $0,29. Ten opzichte van bitcoin (BTC) is de koers van XRP ruim 5% gestegen.
Bekijk de aanklacht hieronder: