eos
Nieuws » ‘EOS is per definitie niet decentraal’, zegt mede-oprichter Wikipedia

‘EOS is per definitie niet decentraal’, zegt mede-oprichter Wikipedia

Larry Sanger, mede-oprichter van Wikipedia, wil zijn gedecentraliseerde applicaties niet meer bovenop EOS blijven ontwikkelen. Het netwerk is volgens hem per definitie niet decentraal.

De ervaren technoloog maakt een belangrijke draai, want eerder koos hij EOS als platform voor zijn Everipedia. Dat is een tegenhanger van Wikipedia, een internetencyclopedie. Een klein verschil: het is een commerciële partij, terwijl Wikipedia dat niet is.

Centraal

Sanger wil Everipedia zo decentraal mogelijk inrichten. Hij is er nu achter gekomen dat dat bij EOS niet kan. Hij zegt dat het netwerk wordt beheerd door een paar Chinese groepen. Everipedia kan volgens hem niet functioneren op zo’n blockchain. Zijn decentrale applicatie moet uiteindelijk dus van EOS af.

“We moeten stoppen met bouwen op EOS als het netwerk de facto gecentraliseerd is en in handen van de Chinezen. Ik heb het intern gemeld doen ik er achter kwam deze zomer. Sorry, maar dit kan zo niet langer. “

Larry Sanger

Een opvallende wending, want 20 maanden eerder kondigde Sanger aan te bouwen aan een ‘censuurvrij systeem’ bovenop EOS. Everipedia moet het goedkeuren van artikelen, het bewerken en de opslag van informatie decentraler maken dan dat nu bij Wikipedia het geval is.

Een ambitieus plan: maar gedoemd te mislukken, zeker als het niet op een netwerk wordt gebouwd dat ook aan die eisen voldoet.

  bitcoin meester  

EOS en problemen

Op het netwerk van EOS bepaalt het aantal tokens dat je hebt hoe sterk jouw stem telt. Het probleem is dat een kleine groep mensen een groot gedeelte van de cryptomunten in bezit hebben.

Met dit stemrecht bepaalt iedereen op het netwerk wie de block producers zijn. Wie de transacties verifiëren dus. Die plek is slechts beschikbaar voor 21 partijen. Deze situatie zorgt ervoor dat een verbondje tussen enkele machtige partijen al grote gevolgen kunnen hebben voor het netwerk.

De ontwikkelaars van Block.One lijken hier voorlopig geen verandering in te willen brengen. De chief technology officer van het bedrijf gaf eerder aan decentralisatie niet hoog op de prioriteitenlijst te hebben staan.

Bron: Bitcoinist

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Wikipedia-oprichter op affiche van Hard Fork Summit in Amsterdam

Redactie

Blockchain EOS onder vuur na probleem met dApp, aanvaller maakt $110.000 buit

Arnold Hubach

Welke crypto’s worden het meest gehyped op Twitter?

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder