‘EOS is per definitie niet decentraal’, zegt mede-oprichter Wikipedia

Larry Sanger, mede-oprichter van Wikipedia, wil zijn gedecentraliseerde applicaties niet meer bovenop EOS blijven ontwikkelen. Het netwerk is volgens hem per definitie niet decentraal.

De ervaren technoloog maakt een belangrijke draai, want eerder koos hij EOS als platform voor zijn Everipedia. Dat is een tegenhanger van Wikipedia, een internetencyclopedie. Een klein verschil: het is een commerciële partij, terwijl Wikipedia dat niet is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Centraal

Sanger wil Everipedia zo decentraal mogelijk inrichten. Hij is er nu achter gekomen dat dat bij EOS niet kan. Hij zegt dat het netwerk wordt beheerd door een paar Chinese groepen. Everipedia kan volgens hem niet functioneren op zo’n blockchain. Zijn decentrale applicatie moet uiteindelijk dus van EOS af.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Larry Sanger”]”We moeten stoppen met bouwen op EOS als het netwerk de facto gecentraliseerd is en in handen van de Chinezen. Ik heb het intern gemeld doen ik er achter kwam deze zomer. Sorry, maar dit kan zo niet langer. “[/penci_blockquote]

Een opvallende wending, want 20 maanden eerder kondigde Sanger aan te bouwen aan een ‘censuurvrij systeem’ bovenop EOS. Everipedia moet het goedkeuren van artikelen, het bewerken en de opslag van informatie decentraler maken dan dat nu bij Wikipedia het geval is.

Een ambitieus plan: maar gedoemd te mislukken, zeker als het niet op een netwerk wordt gebouwd dat ook aan die eisen voldoet.

EOS en problemen

Op het netwerk van EOS bepaalt het aantal tokens dat je hebt hoe sterk jouw stem telt. Het probleem is dat een kleine groep mensen een groot gedeelte van de cryptomunten in bezit hebben.

Met dit stemrecht bepaalt iedereen op het netwerk wie de block producers zijn. Wie de transacties verifiëren dus. Die plek is slechts beschikbaar voor 21 partijen. Deze situatie zorgt ervoor dat een verbondje tussen enkele machtige partijen al grote gevolgen kunnen hebben voor het netwerk.

De ontwikkelaars van Block.One lijken hier voorlopig geen verandering in te willen brengen. De chief technology officer van het bedrijf gaf eerder aan decentralisatie niet hoog op de prioriteitenlijst te hebben staan.

Bron: Bitcoinist

Lees meer over:
EOS

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...