McGregor van ShapeShift: ‘Mensen die bitcoin willen verbannen, begrijpen het niet’

In Amsterdam spraken we met de Chief Legal Officer van ShapeShift. Veronica McGregor gaf inzichten in het wereldje van de regeltjes en de regulatie waar de crypto-industrie mee te maken heeft.

Bekijk je liever de video of luister je liever naar het verhaal van Veroninca? Bekijk dan het interview dat onderaan dit artikel is bijgevoegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat zijn de laatste ontwikkelingen die er bij ShapeShift gaande zijn?

"We zijn heel erg enthousiast over ons nieuwe platform dat nu in de 'open beta' is. Het ziet er erg goed uit en het heeft een heleboel nieuwe functies en features. We hebben geweldige feedback gehad van onze klanten."

"Wij zijn anders dan een normale cryptobeurs waar kopers en verkopers bij elkaar komen. Wij zijn de tegenpartij van elke transactie. Daarom hebben we nooit toegang tot de assets van onze gebruikers en dus zijn ze enorm veilig. Dus áls ShapeShift gehackt wordt, dan kan er geen toegang komen tot de funds van de gebruikers."

Wat zijn de uitdagingen om 'je eigen bank te zijn' in dit model waarin je geen custodian bent?

"Ik denk dat de grootste uitdaging is dat mensen het soms nog niet goed begrijpen. Het werkt anders dan een bank en je moet de techniek leren snappen. Je doet namelijk ineens niet meer aan online bankieren bij iemand die jouw muntjes bewaart. In dit geval bewaar je deze munten op je eigen hardware wallet. Voor veel mensen is dit nog een moeilijke denkstap."

"Coinbase is dan meer een traditionele bank. Wij geloven in de meest veilige optie."

Jij bent de Chief Legal Officer bij ShapeShift. In welke box qua regulatie zitten jullie eigenlijk?

"Dat is een hele goede vraag, want wij weten dit zelf eigenlijk ook niet. We zijn geen traditionele beurs en we hebben ook geen activa van gebruikers in beheer. Dus we vallen buiten de regulatie voor deze twee partijen."

"Al de consumer-protection-laws zijn niet voor ons van toepassing, waar dit voor banken en dergelijke wel zo is. Intern zijn we nu aan het onderzoeken welke regulatie logisch is, want er zijn op dit moment eigenlijk nog geen echte regeltjes waar wij aan moeten voldoen."

"Om het risico van het bedrijf te verlagen, doen we aan KYC en AML om zeker te zijn dat dit geen problemen op zal leveren. We willen in ieder geval geen verkeerde bedoelingen faciliteren."

"Sinds kort staan we in de Verenigde Staten ingeschreven als MSB (Money Service Business, red.), maar ook dat is om het risico te verlagen. Dit is een eerste stap en we analyseren nog steeds wat goed is en wat voor ons logisch is."

Hoe kijk je aan tegen Bitcoin? De Nederlandse en Amerikaanse regelgevers weten het namelijk niet.

"Iedereen die de munt volgt, weet wat Bitcoin is. In de VS hebben we de IRS, de Internal Revenue Service (belastingdienst, red.), die zegt dat het een 'eigendom' is en de regulators van futures zien Bitcoin als een handelswaar. De SEC vindt weer dat Bitcoin géén security is terwijl andere cryptomunten hier wel onder kunnen vallen. Iedereen is nog aan het uitvinden hoe ze er mee om moeten gaan."

"Het is interessant en tegelijk ook heel moeilijk dat al deze bureaus een eigen visie hebben. Het is voor ons heel moeilijk om hier aan te voldoen. Wij zouden graag meer duidelijkheid hebben. Of anders dat we maar naar één agency hoeven te luisteren. Op dit moment zijn er nog te veel koks in de keuken."

Hoe denk je dat deze regelgeving rondom digital assets zal evolueren?

"Wetten en regeltjes evolueren niet, die reageren. Dat betekent dat er eerst iets moet gebeuren voordat de wetgeving word ingediend. Het is zo dat het financiële systeem op dit moment wordt behoedt voor instorting. Maar ook het witwassen van geld, het faciliteren van misdaden en het beveiligen van de consumenten zijn belangrijke aspecten. Het is dus moeilijk om hier een goede weg in te vinden om dit allemaal op één plek te krijgen waar bitcoin ook in past."

We zien in de politiek ook steeds meer aandacht voor cryptocurrencies.

"Het worden er steeds meer ja, en het vind ook plaats in verschillende politieke partijen. Er zijn zowel democraten als de republikeinen die deze industrie graag zien groeien en zij willen hier ook graag duidelijke wetten voor hebben. Er is natuurlijk ook een hele groep die niets geven om deze industrie en er zijn er ook een aantal tegen cryptocurrencies. Maar het is in ieder geval niet partij-gebonden."

"Er waren ook congresleden die bitcoin wilden verbannen. Die mensen heb je altijd. Als ik hoor dat mensen dit zeggen, dan komt dat omdat ze het niet begrijpen. En dat is waarschijnlijk ook het geval bij deze personen."

Verder in het interview praat Veronica over Wyoming waar als 'vrije staat' heel anders met cryptocurrencies wordt omgegaan. De wetten die daar gemaakt worden en succesvol zijn, moeten worden gedupliceerd naar de andere staten. Tot slot legt ze ook uit waarom er in New York nog weer andere regeltjes gelden. Bekijk het interview voor meer uitleg over deze zaken vanaf minuut 08:00.

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.