SEC stelt opnieuw Bitcoin ETFs uit
Nieuws » SEC stelt besluit over 3 bitcoin ETF’s uit naar herfst

SEC stelt besluit over 3 bitcoin ETF’s uit naar herfst

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stelt het besluit over de drie lopende aanvragen voor een bitcoin exchange-traded fund (ETF) uit. Het bericht komt niet als een complete verrassing. De steun voor een beursgenoteerd bitcoinfonds bij de Amerikaanse financiële toezichthouder is mager te noemen. 

Bitcoin ETF

De aanvragers zijn respectievelijk Bitwise Asset Management, VanEck / SolidX en Wilshire Phoenix. De formele indieners van de aanvragen zijn de beurzen NYSE Arca en CBOE. 

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een zogenaamde indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Dat kan bijvoorbeeld goud zijn. In het geval van bitcoin (BTC) volgt het dus de prijs van de cryptomunt.

Verschillende partijen strijden om het recht om de eerste bitcoin ETF’s aan te mogen bieden. Met een ETF kunnen beurshandelaren speculeren zonder zelf bitcoin te bezitten.

SEC besluit

Formeel heeft de toezichthouder een termijn van 240 dagen om een definitief besluit te nemen, nadat de aanvraag in het federale register is gedeponeerd. Wanneer gaat de SEC over tot een besluit? 

  • 29 september 2019: besluit ETF Wilshire Phoenix (aanvraag ingediend in februari dit jaar, kan eind september nog met 150 dagen uitgesteld worden)
  • 13 oktober: besluit Bitwise ETF (definitief besluit)
  • 18 oktober: besluit VanEck/SolidX (definitief besluit)

De SEC heeft zorgen over marktmanipulatie in de cryptomarkt. Zo blijkt uit veelvuldig onderzoek (o.a. van Bitwise, red) dat handelsvolumes op diverse beurzen gemanipuleerd zijn door market makers. 

Bitwise wilde de SEC ook overtuigen dat het ‘schone’ deel van de markt klein en efficiënt is. Een van de adviezen in hun rapport is dat meer regels ‘wash trading’ moet tegengaan.

 

Bitcoin (BTC) prijs

Op moment van schrijven handelt bitcoin (BTC) voor een prijs van $11.448 op Bitstamp. De koers lijkt nauwelijks op het nieuws te reageren. Op Twitter zijn er enkele reacties te bespeuren van ‘prominente’ marktvolgers.

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin voorraad, koers en Ripple!

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Canaan, producent van Bitcoin mining apparatuur, gaat voor beursgang in de VS

Arnold Hubach

SEC geeft Blockstack groen licht voor verkoop cryptomunt Stacks

Wessel Simons

Sociaal netwerk Kik aangeklaagd door SEC voor ICO van $100 miljoen

Job Nijsen

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder