SEC stelt besluit over 3 bitcoin ETF’s uit naar herfst

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stelt het besluit over de drie lopende aanvragen voor een bitcoin exchange-traded fund (ETF) uit. Het bericht komt niet als een complete verrassing. De steun voor een beursgenoteerd bitcoinfonds bij de Amerikaanse financiële toezichthouder is mager te noemen.

Bitcoin ETF

De aanvragers zijn respectievelijk Bitwise Asset Management, VanEck / SolidX en Wilshire Phoenix. De formele indieners van de aanvragen zijn de beurzen NYSE Arca en CBOE.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een zogenaamde indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Dat kan bijvoorbeeld goud zijn. In het geval van bitcoin (BTC) volgt het dus de prijs van de cryptomunt.

Verschillende partijen strijden om het recht om de eerste bitcoin ETF’s aan te mogen bieden. Met een ETF kunnen beurshandelaren speculeren zonder zelf bitcoin te bezitten.

SEC besluit

Formeel heeft de toezichthouder een termijn van 240 dagen om een definitief besluit te nemen, nadat de aanvraag in het federale register is gedeponeerd. Wanneer gaat de SEC over tot een besluit?

De SEC heeft zorgen over marktmanipulatie in de cryptomarkt. Zo blijkt uit veelvuldig onderzoek (o.a. van Bitwise, red) dat handelsvolumes op diverse beurzen gemanipuleerd zijn door market makers.

Bitwise wilde de SEC ook overtuigen dat het ‘schone’ deel van de markt klein en efficiënt is. Een van de adviezen in hun rapport is dat meer regels ‘wash trading’ moet tegengaan.

Bitcoin (BTC) prijs

Op moment van schrijven handelt bitcoin (BTC) voor een prijs van $11.448 op Bitstamp. De koers lijkt nauwelijks op het nieuws te reageren. Op Twitter zijn er enkele reacties te bespeuren van ‘prominente’ marktvolgers.

Lees meer over:
Bitcoin ETFSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.