Handelsvolume Shapeshift aanzienlijk gedaald door invoering KYC
Nieuws » Shapeshift CEO Erik Voorhees: ‘Handelsvolume drastisch lager vanwege KYC maatregelen’

Shapeshift CEO Erik Voorhees: ‘Handelsvolume drastisch lager vanwege KYC maatregelen’

Sinds de invoering van Know-Your-Customer (KYC) maatregelen bij Shapeshift is het handelsvolume van bijvoorbeeld bitcoin (BTC) op het platform drastisch gedaald, vertelt CEO Erik Voorhees tijdens een recente podcast. Volgens hem zijn de KYC maatregelen nodig om op lange termijn te kunnen blijven bestaan.

Voorhees geldt als een bitcoiner van het eerste uur en oprichter Coinapult en Satoshi Dice en marketingdirecteur van bitcoin beurs BitInstant van Charlie Shrem.

Lees ook: Vitalik Buterin ziet bottleneck voor Ethereum: ‘Blockchain is bijna vol’

Jarenlang was het mogelijk om via Shapeshift cryptomunten zonder account te verhandelen. Eind vorig jaar zag het platform zich echter genoodzaakt om toch KYC maatregelen in te voeren. Dat blijkt op het bedrijf een behoorlijke economische impact te hebben gehad.

Volgens Voorhees is door de invoering van de KYC maatregelen het handelsvolume op het platform drastische gedaald. Daar is nu nog maar $200.000 per dag van over, vertelt hij in een podcast met Epicenter.

‘De nieuwe KYC maatregelen hebben het gehele klantenbestand dat we in de loop der jaren hebben opgebouwd compleet uitgehold’, 

Dat kan een rol hebben gespeeld bij de ontslagronde in het begin van het jaar, waarbij één derde van alle Shapeshift werknemers werden ontslagen.

Cryptobeurs Shapeshift en KYC

De keuze om de KYC maatregelen bij crypto exchange Shapeshift in te voeren was voor Voorhees ook geen gemakkelijke, vertelde hij verder.

Shapeshift heeft consumentenbescherming en privacy namelijk altijd hoog in het vaandel gehad. De maatregelen staan dan ook haaks op de visie die Voorhees er zelf op na houdt.

Hij spendeert zelfs miljoenen om alle wettelijke aspecten te analyseren, maar heeft desondanks de maatregelen toch ingesteld. Op lange termijn waren de risico’s om zonder KYC door te gaan voor het bedrijf simpelweg te groot.

Het was werkelijk de meest existentiële worsteling die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. Het was ellendig nieuws voor me.  We wisten dat het slecht zou zijn voor onze klanten en uiteindelijk voor ons bedrijf.

Als ik ga vechten voor financiële privacy, dan moet ik dat doen vanuit een bedrijf dat groot en sterk is en dat een stem heeft, in plaats van het te doen en vervolgens te worden opgerold en ergens in een kooi te worden gegooid. We zullen zien of het de juiste strategie is of niet.

Erik Voorhees

  bitcoin meester  

  bitcoin meester  

Shapeshift 2.0

Toch gooit Shapeshift de handdoek niet in de ring. Voorhees stelt dat het bedrijf bezig is zichzelf opnieuw uit te vinden.

Daarbij is veel aandacht voor een gebruikerservaring waarbij gebruikers zelf het beheer voeren over hun eigen cryptovaluta. Zodat gebruikers bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit een hardware wallet via Shapeshift cryptovaluta kunnen verhandelen.

Volgens Voorhees is dat belangrijk omdat anders gecentraliseerde beheerders van cryptovaluta een te centrale rol zullen innemen.

Veel gebruikers van cryptovaluta bewaren hun fondsen namelijk op handelsbeurzen en gecentraliseerde wallet providers vanwege het gebruiksgemak en de scherpe tarieven.

Voorhees denkt echter dat Shapeshift dezelfde gebruikerservaring en tarieven kan bieden.  Maar dan op een manier waarbij klanten zelf het beheer voeren over hun eigen private keys. Daarmee hoopt hij toch een steentje bij te dragen aan een gezonde groei van het ecosysteem.

Als de crypto-revolutie gebeurt en het blijkt gewoon een aantal custodians te zijn, je weet wel, de Coinbases in plaats van de PayPals en banken, dan is er eigenlijk niet zoveel veranderd.

Bronnen: Epicenter, CryptoGlobe

Nieuw Bitcoin Journaal over: Bitcoin, het Lightning Network en de maatregelen van De Nederlandse Bank

 

 

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin in week 37: Bitcoin koers, Bakkt, Lightning, China en Tim Draper

Wessel Simons

Durfinvesteerder Tim Draper blijft erbij: ‘Bitcoin naar $250.000 in 2022’

Wessel Simons

Criminelen kopen Bitcoin voor 10 keer de prijs met gestolen geld

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder