Stagneert de groei van Bitcoin’s Lightning Network?

Bitcoin’s Lightning Network is een veelgeprezen oplossing voor Bitcoin’s schaalbaarheidsprobleem. Toch lijkt het erop dat de groei van dit razendsnelle netwerk voor Bitcoin stagneert, stelt een publicatie van Book of Blockchain.

Lees ook: Zo analyseer je met gemak het Bitcoin Lightning Network

Vooral in de laatste drie maanden lijkt de groei eruit te zijn. Zo wijst de publicatie erop dat het aantal Lightning Network kanalen en de capaciteit zijn gepiekt in maart. Er waren toen ongeveer 44000 kanalen met een capaciteit van 1000 BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sindsdien zijn zowel het aantal kanalen als de capaciteit aan bitcoins ervan afgenomen tot 35000 kanalen en 850 BTC.

Stagneert de groei van Bitcoin's Lightning Network?
Aantal Lightning Network nodes en capaciteit. Bron: p2sh.info

Het aantal Lightning Network nodes groeit ondertussen nog wel. Het is echter ook hierbij duidelijk dat het grootste deel van de groei van het aantal nodes plaatsvond in de eerste drie maanden van het jaar. Na maart vlakte de groei af en groeide het aantal nodes nog maar met enkele procenten.

Stagneert de groei van Bitcoin's Lightning Network?
Aantal Lightning Network nodes. Bron: Lightblock.me

Dat betekent volgens de publicatie dat zowel de capaciteit als de connectiviteit van de nodes is afgenomen. Er zijn immers meer nodes die gezamenlijk minder kanalen hebben geopend.

Book of Blockchain stelt daarnaast dat de connectiviteit van nodes sterk uiteen loopt en dat slechts een klein deel van het netwerk veel kanalen open heeft staan.

Bovendien is er een stijging in het aantal ‘cut nodes‘. Dat zijn nodes die delen van het netwerk met elkaar verbinden. Als deze nodes zouden wegvallen zou ook het pad tussen deze twee delen van het netwerk verdwijnen.

Stagneert de groei van Bitcoin's Lightning Network?
Blauw: Cut nodes in absolute aantallen / Oranje: Cut nodes als percentage van het totaal aantal nodes. Bron: bitcoinvisuals.com

Volgens de publicatie stijgt het aantal cut nodes niet alleen in absolute getallen, maar ook als percentage van het totale aantal nodes. Ook in dit geval is een duidelijk verschil te zien tussen het eerste en tweede kwartaal.

Oorzaken stagnatie Lightning Network

Wat er precies achter de stagnatie schuilgaat is niet duidelijk. Book of Blockchain wijst er echter op dat Lightning Network liquiditeitsprovider LNBIG een aantal interessante observaties deelde.

LNBIG is met bijna 500 BTC de belangrijkste deelnemer aan het netwerk en gaf namelijk aan verantwoordelijk te zijn voor veel van de dalingen.

Volgens de beheerder van LNBIG zijn veel kanalen gesloten omdat ze “totaal niet werkten“. De nadruk komt bij hen voortaan op kwaliteit van de kanalen te liggen, in plaats van kwantiteit.

Eigenlijk was het de bedoeling om nog meer kanalen te sluiten, maar “dat wil ik niet doen, om te voorkomen dat de Lightning Network community anders in de problemen komt“, aldus de beheerder van LNBIG.

De stagnatie in de groei heeft misschien ook wel iets te maken met het achterblijven van de verdiensten voor het beheren van een node. Die zijn dan ook niet bepaald om over naar huis te schrijven.

De 20 nodes van LNBIG geven zo’n 200 tot 300 transacties per dag door, en zelden meer dan 600. Aangezien de liquiditeit van LNBIG ongeveer de helft van het netwerk vertegenwoordigt, concludeert Book of Blockchain dat het totale aantal Lightning transacties ongeveer het dubbele is.

De opbrengsten daarvan zijn voor LNBIG ongeveer 5000 tot 10.000 satoshi’s per dag, oftewel dagelijks zo’n $0,40 tot $0,80. Op maandbasis zijn de verdiensten “maximaal 20 dollar per maand“.

Om de talloze kanalen te openen en te sluiten investeerde LNBIG echter al meer dan $1000. Plus natuurlijk de bijna 500 BTC ($5 miljoen dollar) die het aan liquiditeit inzet.

De publicatie wijst ook op de moeilijkheidsgraad van het gebruik van het Lightning Network. Voor kleine bedragen onder $1 werkt het prima, stelt Book of Blockchain, maar voor bedragen boven $20 krijgen gebruikers al gauw te maken met liquiditeitsproblemen. Dat gebrek aan gebruikersvriendelijkheid is niet gunstig om nieuwe gebruikers aan te trekken.

Kip of het ei-probleem

Het netwerk kampt daarnaast met een kip of het ei-probleem, stelt de publicatie. Er zijn namelijk weinig transacties op het Lightning Network, maar dat komt misschien ook omdat er nauwelijks mogelijkheden zijn om te betalen via het netwerk.

Er is daarom weinig reden om het netwerk te gebruiken. En zonder de gebruikers blijven ook liquiditeitsproviders weg omdat er voor hen dan weinig te verdienen valt.

Dat kan volgens Book of Blockchain echter allemaal ineens veranderen wanneer het Lightning Network een ‘killer app‘ gevonden heeft.

Bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct bitcoins op een aandelenmarkt te kunnen storten, of een Bitcoin pinautomaat. Zo’n applicatie kan een golf aan liquiditeit aan het netwerk toevoegen en de groei ervan versnellen.

Concluderend stelt de publicatie dat het misschien het beste is om het Lightning Network vooralsnog te blijven beschouwen als een experiment, en niet als een voltooid project. Het stelt dat er nog veel werk te verzetten is voordat een conclusie over het succes of falen van het experiment kan worden gemaakt.