‘De vierde Industriële Revolutie draait om bitcoin, blockchain en crypto’

Column – Het is (soms) heel leuk om Bitcoin (BTC) te hebben en het te zien als handelswaar voor je portfolio. Je kunt ook naar bitcoin kijken als ‘nieuw monetair geld’.

In dit artikel pakken we het nog een stapje breder: crypto en blockchain als bouwsteen voor een nieuwe revolutie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door naar het verleden te kijken, kunnen we een beeld en verwachting schetsen voor de toekomst. Want een ontwikkeling volgde immers altijd op een eerdere innovatie.

Simpel gezegd: door elektriciteit konden we computers maken en met computers hebben we blockchains.

Er zijn verschillende ontwikkelingen geweest die revolutionair waren voor hun tijd. Het wiel en het kompas zorgden ervoor dat de wereld groter werd dan iemands eigen dorpje.

En ook in onze huidige wereld hebben we van deze innovatieve staaltjes technologie. Het zijn doorbraken waar over jaren op wordt teruggekeken.

Er zijn verschillende technologische trends geweest in de afgelopen eeuwen. Ze zorgden elk voor een eigen era aan ontwikkelingen.

De industriële revolutie

Halverwege de 18e eeuw ging het ineens stukken beter met onze wereld. Dit was het resultaat van het feit dat men ineens van twee nieuwe energiebronnen gebruik konden maken: stoom en steenkool.

Dit was ook de drijfveer voor de eerste industriële ontwikkeling. Stoommachines zorgden voor de ontwikkeling van machines om metaal, textiel en andere goederen mee te verwerken.

In deze eeuw is de basis van de massaproductie gelegd. Dit resulteerde in een veel bredere afzetmarkt: het aanbod van elk type product kon worden vertienvoudigd.

De samenleving veranderde. Men kreeg een bredere scope en men ruilde het agrarische platteland in voor de steden.

De technologische revolutie

Rond de de eerste wereldoorlog in 1870 kwam daar ineens een nieuwe revolutie: de technologische revolutie.

Ontwikkelingen zorgden er voor dat men twee soorten nieuwe energiebronnen kon gebruiken: elektriciteit en aardolie.

Hierdoor werd de infrastructuur over de hele wereld geoptimaliseerd. De productie en aanleg van spoorwegen begon en men kon schepen bouwen om de oceanen over te steken.

De scope van de samenleving werd als maar groter. Brandstof en elektriciteit zorgde voor een volgende revolutie.

In wezen ontwikkelde de maatschappij veel betere infrastructuur voor de transport van alle goederen die in massa werden geproduceerd.

Markten begonnen zich echt open te stellen, omdat transport sneller kon en productie vele malen goedkoper was.

De wereldwijde communicatie zette ook een stappen. Met de komst van de telefoon en de radio kwam er in het begin van de 20e eeuw een razendsnelle verspreiding van kennis, nieuws en literatuur.

Mensen vanuit de hele wereld kwamen met elkaar in contact terwijl ze elkaar niet eens meer hoefden te bezoeken.

De digitale revolutie

De revolutie die hier opvolgde is de digitale revolutie. Vanaf 1950 verschoof de wereld langzaamaan van analoog naar digitaal. Mechanische overbrengingen werden minder gangbaar en computers werden als maar sneller.

Het uitvinden van de sateliet en het internet zorgde en nog sneller transport van informatie. Aan het einde van de vorige eeuw is de digitale architectuur aangelegd waarmee wij op een razendsnelle manier data kunnen verzenden.

Het staat ook wel bekend als ’the age of information’. Halfgeleiders, microprocessors en computer chips bewijzen zich aan de Wet van Moore te houden.

Smartphones nemen intrekking in de broekzak en de televisie is niet meer weg te denken uit het huisgezin. Informatie komt tijdens deze derde revolutie te pas en te onpas naar je toe.

De vierde (decentrale) revolutie

De derde revolutie lijkt aan zijn einde te komen en een nieuw tijdperk lijkt zich klaar te maken. Maar wat zijn de speerpunten van deze revolutie?

Het lijkt alsof het allemaal in het teken komt te staan van data en intelligentie.

Data wordt verzameld, verwerkt, geanalyseerd en er worden patronen uit gehaald. Waar de derde revolutie informatie naar de de burger bracht, komen we op een punt terecht dat informatie een extra betekenis gaat krijgen.

De scope van ons als millennials is nog weer groter geworden. De wereld ligt aan onze voeten, en nu moeten de losse eindjes (informatie) aan elkaar geknoopt worden voor een nóg makkelijker leventje.

De grootste bedrijven van dit moment zijn bedrijven die data als verdienmodel hebben. Facebook, Amazon en Google kunnen niet zonder data.

Ze verkopen geen fysieke producten meer (zoals dat in de eerste revolutie gebeurde), maar ze werken enkel nog maar met data.

Onze nieuwe revolutionaire wereld

Een patroon dat we de laatste jaren langzaam zien ontstaan is dat data aan elkaar gekoppeld moet worden. The Internet of Things (IOT).

Bedrijven willen data op een efficiënte manier met elkaar delen om zo tot betere prestaties en inzichten te komen. Distributed Ledger Technologie (DLT).

We vinden het ook ineens belangrijk dat deze data veilig opgeslagen is. Cryptografie.

Het is ook langzaamaan een eis aan het worden dat informatie kan worden overgedragen, zonder tussenkomst van derde partijen. Peer-to-peer netwerken.

Informatie moet goedkoper worden en voor iedereen toegankelijk. Blockchain. Informatie op zichzelf moet ineens beter en slimmer worden. Artificial Intelligence (AI).

We moeten ineens onze data verzekerd en trustless kunnen overdragen aan andere personen. Smart Contracts.

Betalingsverkeer moet over de hele wereld net zo naadloos gaan als het versturen van een mailtje. Bitcoin.

Als het even kan moet deze data (of betaling) ook gebeuren zonder tussenkomst van een grootmacht. Decentralisatie. We knopen allemaal verschillende soorten datastromen aan elkaar. Interoperabiliteit.

De conclusie die jou zou kunnen trekken is dat we nu protocollen gaan zien die deze datastromen moeten gaan verwerken. We hebben het http(s) voor webverkeer en het SMTP voor emails.

Wat gaat het nieuwe protocol worden om de wereld te hyperconnecten? Welke blockchain, AI, DLT, smart contracts of protocol layers gaan de nieuwe standaard worden?

Data en informatie is belangrijker dan ooit. Welke blockchain en welk cryptoproject speelt hier het beste op in?

Deel jouw visie over de nieuwe revolutie in onze telegram-chat.

Inspiratie: Altcoinmagazine

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.