Bitcoin ontwikkelaar wil met Erlay-protocol bitcoin netwerk efficiënter maken

Bitcoin core developer Pieter Wuille heeft een nieuw BIP-protocol met de naam Erlay voorgesteld. Aan het voorstel kleven een aantal voordelen. Zo moet de efficiency van het netwerk qua bandbreedte omhoog om de veiligheid te verbeteren.

Bitcoin ontwikkelaar en Erlay protocol

De Belg Wuille, werkzaam bij Blockstream, geldt binnen de bitcoin community als een invloedrijke ontwikkelaar. Samen met een aantal onderzoekers verwacht hij dat het Erlay-protocol de bandbreedte verbruik van de nodes met 40% za verminderen.

Op moment van schrijven draait het netwerk van bitcoin op ca. 9.500 nodes (knooppunten), die transacties verwerken en verifiëren.


Bitcoin netwerk: verbeteren connectiviteit en bandbreedte

Het artikel van Wuille belicht twee problemen met het Bitcoin-netwerk en het BIP-protocol beoogt dit op te lossen.

  • Het verhogen van de huidige connectiviteit, dat het Bitcoin-netwerk veiliger maakt
  • Vergroten van bandbreedte wat de betaalbaarheid van het runnen van een bitcoin node te goede moet komen

Elke bitcoin-node draait een kopie van de volledige transactiegeschiedenis van het bitcoin netwerk. Naast miners spelen nodes een essentiële rol in het proof-of-work systeem.

Vanwege de kosten en de complexiteit is de drempel voor het draaien van een node vrij hoog. Dat moet aantrekkelijker, denken sommigen in de bitcoin community.

bitcoin nodes
Ovefrzicht actieve Bitcoin Nodes volgens Bitnodes

Erlay-protocol

Core developers weten dat er relatief teveel bandbreedte nodig is om node te bedienen. Zodra het aantrekkelijk is om een node te draaien, neemt logischerwijs ook de bandbreedte toe.

Maar het Erlay-protocol pakt het probleem bij de wortel aan: het moet het bandbreedte verbruik van de nodes met 40% verminderen.

Een ander voordeel is dat het draaien van een node minder complex en kosteneffectief is.

De veiligheid van het Bitcoin-netwerk is afhankelijk van de connectiviteit tussen de knooppunten. Hogere connectiviteit levert betere veiligheid op.

Pieter Wuille

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!