Dit is waarom China haast maakt met een eigen cryptomunt

De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, is naar verluidt de eerste grote centrale bank die een digitale versie van haar munt gaat uitgeven.

Het doel is om gelijke tred te kunnen houden met een snel digitaliserende economie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat ze daarbij ook meer controle over die economie kan houden, is mooi meegenomen. Het gaat natuurlijk wel direct in tegen het decentrale concept zoals bitcoin begonnen is: digitale cash zonder censuur.

Bitcoin en WeChat

In tegenstelling tot bitcoin zal de handel in de digitale yuan geen enkele anonimiteit kennen en de waarde ervan zal even ‘stabiel’ zijn als een ‘fysieke’ munt.

Vraag is verder wat het effect is op commerciële banken en techbedrijven zoals Ant Financial en Tencent Holdings. Die bedrijven bieden apps aan zoals WeChat.

China en de PBoC hebben de behoefte om technologische veranderingen zo veel mogelijk op eigen voorwaarden te managen.

China als cashless society

China is in toenemende mate een cashless society. Zelfs straatverkopers in kleine steden geven de voorkeur om mobiel af te rekenen in plaats van cash geld aan te nemen.

In het eerste kwartaal van 2019 behandelden dergelijke apps in China een totale transactiewaarde van 59 biljoen yuan ($8.300 miljard).

Alipay handelde bijna de helft daarvan af, gevolgd door WeChat van Tencent dat goed was voor een derde van de transacties.

Als het maar geen bitcoin is

Er zijn belangrijke regelgevende en politieke overwegingen om over te stappen naar een digitale valuta uitgegeven door de centrale bank.

Allereerst kan de staat het geld elektronisch volgen. Dat kan uiteraard nuttig zijn bij de bestrijding van het witwassen van geld en andere illegale activiteiten.

Het huidige project is gestart door voormalig PBOC-gouverneur Zhou Xiaochuan, die in maart 2018 met pensioen ging.

Hij gaf aan China te willen beschermen tegen de mogelijkheid dat het land op een dag een door anderen ontworpen en gecontroleerde standaard, zoals bijvoorbeeld bitcoin, over moest nemen.

Geen cryptovaluta

Met bitcoin is er sprake van een gedecentraliseerd, online grootboek (bekend als de blockchain), waarbij transacties zijn geverifieerd en vastgelegd.

Bitcoin ondersteunt daarbij (pseudo-) anonieme overschrijvingen, zonder de noodzaak van een tussenpersoon of centrale bank. De PBoC is natuurlijk een centraal instituut.

Daarmee is de digitale yuan verre van gedecentraliseerd. En waar transacties op publieke blockchains semi-afgeschermd zijn, is dat bij transacties van de PBoC zeker niet zo.

De PBoC mag dan wel aan hebben gegeven dat gebruikersinformatie niet volledig door wordt gegeven aan banken.

Toch heeft de PBoC zelf als autoriteit een volledig beeld van de gebruikersidentiteiten en activiteiten van iedere Chinees.

Negatieve rente

Een extra motivatie voor de invoer door de PBoC van een eigen digitale munt kan gevonden worden in het feit dat zij daarmee in de toekomst haar economie makkelijker kan sturen.

In de octrooiaanvragen werd een munteenheid beschreven waarin banken die leningen verstrekken verplicht worden gegevens over kredietnemers en rentetarieven in te voeren voordat geld wordt overgemaakt.

Dat zou de PBOC in staat stellen om de bancaire kredietverlening en directe financiering proactiever te controleren wanneer zij dat nodig acht. Het zou het voor China ook makkelijker maken om negatieve rente door te voeren, zelfs bij mensen die digitale valuta aanhouden.

Foto: Flickr / Jonathan Nightingale