Crypto ondernemer beschuldigd van afpersing van $8,75 miljoen

Een ondernemer die zich bezig hield met cryptocurrencies wordt verdacht van afpersing. De man was adviseur van een in Seattle gevestigde startup die zich bezig hield met digitale activa.

Steven Nerayoff dreigde dat hij het bedrijfje ‘kapot ging maken’, als zij niet aan de eis van ruim $8 miljoen konden voldoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Afpersing voor crypto

Het bedrijf nam Nerayoff in dienst om als adviseur partnerships te sluiten en kapitaal aan te trekken. De ondernemer kreeg flink betaald voor zijn werk, maar dat was voor hem dus niet genoeg.

Hij kreeg de taak om het whitepaper te schrijven en hielp bij het creëren van het publieke imago. Hij zou 22,5% van het totaal aan uitgegeven tokens ontvangen. Daarbij kon hij óók nog rekenen op hetzelfde percentage van de ingezamelde fondsen.

Het lukte de ondernemer om $16 miljoen aan funding op te halen. Zijn inkomsten? De lieve som van $3,7 miljoen. Althans, dat was de afspraak.

Na het eindigen van de verkoop, eiste hij echter bijna de helft van het opgehaalde geld.

Hij wilde er met een bedrag van $8,75 miljoen vandoor gaan. Hij dreigde dat hij “de crowdsale zou saboteren, negatieve pers zou genereren en dat hij zijn contacten met invloedrijke mensen zou inzetten om het bedrijf te vernietigen.”

Naar verluidt betaalde de startup hierdoor nog eens $3,78 miljoen extra in Ether (ETH).

En nog steeds was het niet genoeg. Tijdens de cryptowinter in 2018, eiste hij dat het bedrijf hem nog eens om 350 miljoen tokens zou ‘doneren’.

In maart 2018 vroeg hij vervolgens nog eens een salaris van $4,45 miljoen, dat uiteindelijk ook is betaald.

Samenwerking partner

Nerayoff deed dit alles in samenwerking met een partner. Michael Hadly, een oud-gediende van het Ierse leger, hielp met de intimidatie.

Hij ging nog een stapje verder: hij zocht contact met de familieleden van de CEO van de startup.

Beide verdachten zijn gearresteerd en worden nu voorgeleid voor de kwade zaken. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

Beide oplichters zijn op dit moment echter op borgtocht. Hier werd respectievelijk $750.000 en $50.000 voor neergelegd.

Bron: Newsbtc.com

Lees meer over:
cryptocryptocurrency

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.