Bitcoin koersdip? Volgens JPMorgan lag het wél aan Bakkt

De hooggespannen verwachtingen omtrent bitcoin futures platform Bakkt hebben vorige week geleid tot de prijsdip van bitcoin (BTC). Dat beweert een senior analist van investeringsbank JP Morgan, waarover persbureau Bloomberg bericht.

Bitcoin koersdip en Bakkt

Bitcoin leverde afgelopen week ruim 20% van haar waarde en dropte naar een niveau van $7.734 op Bitstamp. Iets wat niet vaak voorkomt. becijferde marktvorser Messari.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op moment van schrijven staat de koers boven de $8.300 bij Bitstamp en lijkt een (voorlopig) herstel op komst. De vraag is hoe robuust dat herstel is.

Over Bakkt is al veel gezegd en geschreven de afgelopen week. In het kort: het is platform waarmee je kunt speculeren op de koers van BTC via een futurescontract.

Deze lopen per dag of per maand en je krijgt na afloop uitgekeerd in bitcoin in plaats van dollars.

Het hele idee is dat grotere beleggers zoals fondsen of gefortuneerde, geaccrediteerde beleggers gemakkelijker in deze markt kunnen in – en uitstappen.

Op de eerste dag werden er iets meer dan 70 contracten verkocht en dat leidde tot teleurstelling voor degenen die er veel van verwacht hadden.

Inmiddels staat – op moment van schrijven – de teller vandaag op 105 verkochte contracten. Afgelopen zondag zijn er 165 stuks verkocht en zaterdag 142 stuks.

De analist van JP Morgan suggereert dat de aard van het product (fysieke bitcoin) tot de prijsdaling heeft geleid en niet zozeer het lage volume. `

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Nikolaos Panigirtzoglou, analist JP Morgan”]”Het aanbieden van futures met fysieke bitcoin als dekking kan hebben geleid tot de prijsdaling. Want bijvoorbeeld miners gaan de futures afsluiten om een risico met BTC af te dekken.'[/penci_blockquote]

Een andere verklaring die hij noemt zijn het grote aantal geliquideerde long posities op BitMEX.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De liquidatie van deze posities heeft afgelopen week geleid tot de daling. [/penci_blockquote]

CME futures

Hij wrijft er ook nog in dat een bulk futures op CME tegen een te hoge executieprijs zijn afgesloten. Daarmee implicerend dat zodra deze contracten aflopen, de markt daar nog de pijn van gaat voelen.

Het is altijd de vraag in hoeverre je van ‘manipulatie’ in de cryptomarkt kunt spreken. Maar afgelopen week was de dip van bitcoin reden voor speculatie.

De onderzoekers van Arcane Research zien een verband tussen het sluiten van de CME futures en de prijs van BTC.

Telkens voordat CME’s bitcoin futures contracten elke maand sluiten, ziet de koers namelijk een dip. Zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

Bij het sluiten van de contracten zou de daling procentueel hoger zijn dan op andere dagen. Telkens zodra de vervaldatum van de contracten nadert, is de daling ruim 2%. Op een willekeurige andere dag is de daling slechts 0,06%, aldus Arcane Research.

Bitcoin koersdip? Volgens JPMorgan lag het wél aan Bakkt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.