Bitcoin koersdip? Volgens JPMorgan lag het wél aan Bakkt

De hooggespannen verwachtingen omtrent bitcoin futures platform Bakkt hebben vorige week geleid tot de prijsdip van bitcoin (BTC). Dat beweert een senior analist van investeringsbank JP Morgan, waarover persbureau Bloomberg bericht.

Bitcoin koersdip en Bakkt

Bitcoin leverde afgelopen week ruim 20% van haar waarde en dropte naar een niveau van $7.734 op Bitstamp. Iets wat niet vaak voorkomt. becijferde marktvorser Messari.

Op moment van schrijven staat de koers boven de $8.300 bij Bitstamp en lijkt een (voorlopig) herstel op komst. De vraag is hoe robuust dat herstel is.

Over Bakkt is al veel gezegd en geschreven de afgelopen week. In het kort: het is platform waarmee je kunt speculeren op de koers van BTC via een futurescontract.

Deze lopen per dag of per maand en je krijgt na afloop uitgekeerd in bitcoin in plaats van dollars.

Het hele idee is dat grotere beleggers zoals fondsen of gefortuneerde, geaccrediteerde beleggers gemakkelijker in deze markt kunnen in – en uitstappen.

Op de eerste dag werden er iets meer dan 70 contracten verkocht en dat leidde tot teleurstelling voor degenen die er veel van verwacht hadden.

Inmiddels staat – op moment van schrijven – de teller vandaag op 105 verkochte contracten. Afgelopen zondag zijn er 165 stuks verkocht en zaterdag 142 stuks.

De analist van JP Morgan suggereert dat de aard van het product (fysieke bitcoin) tot de prijsdaling heeft geleid en niet zozeer het lage volume. `

“Het aanbieden van futures met fysieke bitcoin als dekking kan hebben geleid tot de prijsdaling. Want bijvoorbeeld miners gaan de futures afsluiten om een risico met BTC af te dekken.’

Nikolaos Panigirtzoglou, analist JP Morgan

Een andere verklaring die hij noemt zijn het grote aantal geliquideerde long posities op BitMEX.

De liquidatie van deze posities heeft afgelopen week geleid tot de daling.

CME futures

Hij wrijft er ook nog in dat een bulk futures op CME tegen een te hoge executieprijs zijn afgesloten. Daarmee implicerend dat zodra deze contracten aflopen, de markt daar nog de pijn van gaat voelen.

Het is altijd de vraag in hoeverre je van ‘manipulatie’ in de cryptomarkt kunt spreken. Maar afgelopen week was de dip van bitcoin reden voor speculatie.

De onderzoekers van Arcane Research zien een verband tussen het sluiten van de CME futures en de prijs van BTC.

Telkens voordat CME’s bitcoin futures contracten elke maand sluiten, ziet de koers namelijk een dip. Zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

Bij het sluiten van de contracten zou de daling procentueel hoger zijn dan op andere dagen. Telkens zodra de vervaldatum van de contracten nadert, is de daling ruim 2%. Op een willekeurige andere dag is de daling slechts 0,06%, aldus Arcane Research.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!