Pompliano: ‘Satoshi moet Nobelprijs voor de Vrede winnen voor Bitcoin’

De Amerikaanse investeerder en podcaster Anthony Pompliano (beter bekend als Pomp binnen de community) vindt dat Satoshi Nakomoto de Nobelprijs voor de Vrede moet winnen. Satoshi is het pseudoniem voor de persoon die bitcoin (BTC) heeft bedacht en gelanceerd.

Pomp zegt op Twitter dat we nu eindelijk een reservemunt kunnen hebben waar geen geweld voor nodig is om het te handhaven.

Prijs voor wie?

Een leuk idee, maar er is een probleem: Satoshi is nog altijd anoniem. Sterker nog: we weten niet eens of Satoshi een groep mensen was of één programmeur.

Bitcoin begint langzaam aan wel uit te groeien tot een van de belangrijkste ontwikkelingen tijdens ons leven. Het monopolie op geld is doorbroken. Welke onderscheidingen daar bij horen voor Satoshi moeten we nog zien.

Gedekt door geweld

Als bitcoin de potentie waarmaakt dan kan het zorgen voor een wereld met minder oorlog en ruzie op het gebied van nationale valuta. Die zijn dan niet meer nodig. Maar wie weet ontstaan er wel weer nieuwe geschillen op het moment dat bitcoin ooit een officiële reservemunt wordt…

Het voorstel van Pompliano steunt op een algemeen bekende theorie in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten. Nationale munten worden eigenlijk ‘gedekt door geweld’. De suprematie van bijvoorbeeld de dollar is volgens deze theorie vooral te danken aan dwang, centrale controle en een monopolie op geweld.

Bitcoin heeft deze trend eigenlijk doorbroken. Het is een vorm van geld dat niet is uitgegeven door een staat. Er staat geen land of organisatie achter de munt. Je kunt (nog?) niet geboren worden in een land waar je verplicht mee moet doen aan het geldsysteem van BTC.

Kort na de tweede wereldoorlog werd de Amerikaanse dollar de reservemunt voor zo’n beetje de gehele wereld. Dat versterkte de positie en invloed van de Verenigde Staten. Wie de baas is over de reservemunt van de wereld, heeft meer macht dan anderen. Bitcoin kán die macht weghalen, maar zo ver zijn we nog lang niet.

Het is niet voor niets dat vijanden van de VS, China en Rusland, kijken naar manieren om de dollar te verzwakken. De twee wereldmachten lijken aan te geven dat ze hiervoor samen hun handen uit de mouwen willen steken.

Iran is een ander voorbeeld. Het land gaat gebukt onder internationale sancties. Ze proberen dat nu te omzeilen met een eigen cryptomunt gedekt door goud.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!