Bitcoin (BTC) rond $8.200, Federal Reserve drukte weer miljarden bij

Bitcoin (BTC) staat op het moment van schrijven op een prijs van $8.220. Dat is 1.5% hoger dan op hetzelfde moment gisteren.

Benieuwd naar de koers? Lees ook onze laatste Bitcoin analyse. Mogen we al naar de $9.000 kijken?

Perspectief

Om de wereld van bitcoin even in perspectief te zetten op Twitter een opmerkelijke grafiek: de balans van de Federal Reserve (FED).

De FED is de centrale bank van de Verenigde Staten en is verantwoordelijk voor het beheren van de (digitale) geldpersen achter de dollar. De bank pompte de afgelopen maanden miljarden dollars de wereldeconomie in.

Bitcoin en de FED kunnen niet meer van elkaar verschillen. Het is de klassieke ‘geldmaker’ tegen het nieuwe open-source decentrale geld.

De FED is een centraal georganiseerde organisatie die de baas is over de dollar, kort gezegd. Als het nodig wordt geacht kunnen zij het monetaire beleid aanpassen.

Bij bitcoin worden deze beslissingen op protocolniveau genomen door alle gebruikers. Iedereen kan individueel zijn regels bepalen. Het is een soort van anarchistische samenwerking, want voorlopig zijn we het er met zijn allen over eens: er zit een limiet aan de hoeveelheid BTC die ooit de markt op komt.

De dollar kan in theorie enorm veel worden bijgedrukt, bij bitcoin weet je precies wat je krijgt. Je kunt het hele monetaire beleid uitstippelen en daar op inspelen en op rekenen.

Hup bitcoin

Bitcoin heeft op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van zo’n $147 miljard. De FED heeft zo’n $4.000 miljard op de balans staan. Enorme verschillen.

Mocht BTC ooit de status van wereldreservemunt bereiken, dan is dit de instantie en de munt om te verslaan.

De Federal Reserve geeft zelf aan in 2025 zo’n $4.700 miljard op de balans te willen hebben. Dat betekent nog meer dollars in de markt.

Hieronder vind je een grafiek van de balans van de FED. En wat blijkt? Gedurende de crisis van 2008 zijn er veel extra dollars bijgekomen. Rond 2014/2015 zat het aantal dollars op een hoogtepunt.

En sinds de afgelopen paar maanden zijn de geldpersen weer aangeslingerd om ‘de economie te stimuleren’. Het plan is dus om weer naar die recordhoogtes te gaan als na de crisis in 2008.

FED vermogen

De Amerikaanse president Trump liet eerder ook al weten geen moeite te hebben met meer verse dollars in de economie. De Chinezen deden het immers jaren zo. Je verzwakt daarmee je munt, maar het kan zorgen voor een lokale economische boost.

Voor de waardevastheid van de valuta is het echter geen goed idee…

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!