4 nieuwtjes over Bitcoin (BTC): prijs, ETF en belasting over airdrops

In deze update hebben we vier nieuwtjes over Bitcoin op een rijtje gezet. Ten eerste kijken we naar de koers en prijs van Bitcoin. Verder in het nieuws: een uitspraak van zowel de SEC en de IRS. Wil je hierover meepraten? Dat kan! Neem een kijkje in onze Telegramchat en geef jouw mening over de gebeurtenissen die zich op de cryptomarkt afspelen.

1. Bitcoin prijs

Op moment van schrijven kost Bitcoin $8.591. Woensdagmiddag zag de koers een korte opleving en daarom staat de prijs nu 4,76% hoger dan gisteren rond hetzelfde tijdstip.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De marktkapitalisatie is daarmee ook weer boven de $150 miljard gekomen: $154.568.076.226. Ook het volume stijgt en komt in de buurt van de $17 miljard.

4 nieuwtjes over Bitcoin (BTC): prijs, ETF en belasting over airdrops

2. Bitcoin ETF afgewezen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar definitieve oordeel geveld over de ETF van Bitwise. Het voorstel voor de exchange traded fund is afgewezen.

Het verzoek was 28 januari ingediend en na verschillende keren (in maart en mei) te zijn uitgesteld, is het nu voorbij. Daarmee blijft de SEC gewoon doorgaan waarmee het bezig was. Eerder kregen ook voorstellen van VanEck en Winklevoss Capital nul op rekest.

Er is angst voor prijsmanipulatie of cryptobeurzen met volume en orderboeken die niet helemaal ‘schoon’ zijn. Er is dus nog geen ‘real Bitcoin market’.

Gisteren zagen we dat huisanalist John van Meer hoopte dat (positief) nieuws rondom de ETF een katalysator zou zijn voor de prijs van BTC. Vooralsnog blijft een reactie in de koers nog uit: de markt reageert (nog) niet op de afwijzing.

3. Belasting over forks

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue System (IRS), komt met richtlijn voor de belasting op cryptomunten.

De wetgeving die van toepassing is op crypto-investeringen, valt onder vermogenswinstbelasting. Het betekent dat crypto moet worden belast zoals elke andere investering in onroerend goed.

Hiermee is eigenlijk niets bijzonders gezegd. Maar er zijn ook regeltjes opgesteld voor airdrops en hard forks.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als een hard fork wordt gevolgd door een airdrop en u dus een nieuwe cryptocurrency ontvangt, is dat belastbaar inkomen en geldt dat voor het belastbare jaar waarin u die cryptocurrency ontvangt.”[/penci_blockquote]

Dit is natuurlijk een hele scheve redenering. Jameson Lopp heeft zes redenen op rij gezet waarom deze denkstap van de belastingdienst eigenlijk heel bizar is.

Als je nog iets meer verdieping wilt lezen over dit onderwerp moet je zeker dit twitterdraadje van Marco Santori lezen.

4. Grotere plaatje BTC

Tot slot nog even terug naar de koers van Bitcoin (BTC), maar dan naar het grotere plaatje. Want deze gaat er met de dag beter uit zien, aldus Tradermayne. Laten we de $8.000 definitief achter ons?

Bron: TheBlockCrypto, Coingape