Totale transactiekosten Bitcoin (BTC) bereikt bijna mijlpaal van $1 miljard

Er zijn verschillende manieren om te kijken hoe het er met het bitcoin netwerk aan toe gaat. Coin Metrics deelt iedere week een update met ‘the State of the Network’. Lees in dit artikel enkele statistieken over BTC.

Transactiekosten Bitcoin

De totale prijs die (bij elkaar opgeteld) voor alle BTC transacties is betaald, komt in de buurt van de $1 miljard. Op 13 oktober stond dit getal op $996.458.718.

Vooral rond de bullrun van eind 2017 ging het hard met de kosten van de transacties. De mediaan (het middelste getal) van alle transacties was destijds $34.

Op dit moment betaal je gemiddeld $0.63 voor een transactie. De mediaan is, mede door de implementatie van de SegWit, terug gezakt naar $0.25.

De totale omzet die de miners maken, komt in de buurt van de $15 miljard. Dit staat ook wel bekend als ‘thermocap’. Deze miners revenue bestaat uit een combinatie van de blockreward samen met de transactiekosten.

Vergoeding voor de BTC miners

Vanaf begin 2018 zijn de fees een steeds kleiner deel gaan uitmaken van de omzet die de miners verdienden. Eind januari van dat jaar stond dat op 12%, terwijl dat deze maand op 6,6% staat. De miners zijn dus steeds meer afhankelijk van de blockreward.

Met de halving op komst kan dit voor interessante situaties gaan zorgen. En wat als we met ons allen het Lightning Network gaan gebruiken voor betalingen?

Dan zal het totaal van de transactiekosten nog verder teruglopen terwijl de blockreward ook nog eens gehalveerd wordt. Is de vergoeding voor een Bitcoin miner dan nog wel hoog genoeg om het netwerk te blijven beveiligen?

Een belangrijk aspect van deze statistieken is natuurlijk de prijs van Bitcoin in dollarwaarde die ook fluctueert.

In het artikel van Coin Metrics zijn er naast grafieken over bitcoin ook de statistieken over Ethereum te lezen. Dit laat een vergelijkbaar patroon zien.

Als je de marktkapitalisatie tegenover de thermocap afzet, zie je dat er begin 2018 een omslag plaats vond. Met deze ratio kun je een grove schatting maken over de waarde van de crypto asset ten opzichte van de omzet die je ermee kunt maken.

De ratio van de marktkapitalisatie tegenover de thermocap is voor Bitcoin 10,3 vergeleken met 3,2 voor ETH. Even ter vergelijking: voor de S&P is deze ‘price to sale’ ratio op dit moment 2,18.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!