Bitfinex voegt SegWit support toe voor bitcoin opnames

Cryptobeurs Bitfinex gaat opnames van bitcoin (BTC) met een ‘native’ SegWit adres (bech32) mogelijk maken. Dit betreft adressen die starten met het kenmerk ‘b1’. Dat meldt de crypto exchange in een persbericht.

De SegWit-oplossing

SegWit is een afkorting van Segregated Witness en sinds februari 2018 is SegWit als optionele feature aan het bitcoin netwerk toegevoegd. Het is specifiek ontstaan om de transacties op het netwerk te versnellen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met SegWit wordt namelijk de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin naar maximaal 4 MB verhoogd. Dit maakt de implementatie van second layer oplossingen mogelijk.

Het Lightning Network is een van de voorbeelden hiervan. Op blockchain.com is te zien dat de gemiddelde blockgrootte van bitcoin groter is dan 1 MB. Dat toont aan dat er al goed gebruik gemaakt wordt van de SegWit.

Tot nu toe pakt deze nieuwe functionaliteit goed uit. In een SegWit-adres ‘passen’ namelijk meer transacties in een block. Miners kunnen dus meer transacties in blocks verwerken, waardoor er lagere wachttijden ontstaan.

Daarnaast kunnen we meer transacties simultaan op het netwerk plaats kunnen wanneer elk block volledig uit SegWit-transacties zou bestaan.

Bitcoin opname met SegWit adres bech32

Aan het SegWit adrestype kleven dus een aantal efficiency voordelen en dat maakt het ook voor exchanges een interessante optie. Zo heeft dit type adres een efficiënter adresformaat dan de Wrapped SegWit (P2SH) -adressen die starten met het kenmerk ‘3’.

Voor gebruikers moet het goedkoper zijn om bitcoin op te nemen, aldus Bitfinex. Door de bech32 adres als standaard te nemen, vervalt de mogelijkheid voor gebruikers om ‘gemixte, cross-chain adressen te gebruiken’.

Binance

Eerder deze maand verklaarde Changpeng ‘CZ’ Zhao, CEO van Binance, dat zijn cryptobeurs vanaf het eerste kwartaal in 2020 het SegWit protocol gaat ondersteunen.

Volgens de website Segwit.space, ligt de adoptie van SegWit op het bitcoin netwerk bij 48%.

Bitfinex voegt SegWit support toe voor bitcoin opnames

Volgens een andere bron neemt het aantal SegWit gradueel toe.

Bitfinex voegt SegWit support toe voor bitcoin opnames

Bitcoin transacties die gebruik maken van SegWit (bron: Transactionfee.info/charts)

Lees ook – Bitcoin provider Blockchain.com onder druk vanwege negeren SegWit

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.