Jelle Pol Dusk bitcoin etf column

Column Jelle Pol (Dusk Network) – Zo krijgen we institutioneel geld naar bitcoin

Column Jelle Pol, oprichter van Dusk Network – Een bitcoin ETF is één van de terugkerende onderwerpen op de voorpagina’s van elke crypto nieuwssite. Het maakt de weg vrij voor meer kapitaal naar deze opkomende industrie.

Institutioneel geld en bitcoin beheer

Eén van de langstlopende ambities in onze industrie is de felbegeerde categorie ‘institutional money’, oftewel de professionele beleggers.

Deze oase van ‘eindeloos geld’ kan deze asset verder brengen. Daarom zijn vele bedrijven druk om de infrastructuur te bouwen die dit mogelijk gaat maken.

Bewaring (custody) bijvoorbeeld is het vakgebied dat zich bezighoudt met het veiligstellen, en verzekeren, van jouw bitcoin. Een belangrijk onderdeel voordat een firma een investering in bitcoin overweegt.

Naast bewaring trekt ook het ‘duistere karakter’ van de cryptobeurzen de aandacht. Op deze plekken is ogenschijnlijk alles mogelijk en laat men prijsmanipulatie en identiteitsfraude de vrije loop.

Dat ik een consequent beter beleid heb ervaren bij vooraanstaande cryptobeurzen dan bij mijn eigen bank is hierin irrelevant.

Legitieme KYC- en AML-keuringen vinden plaats op gereguleerde beursplatformen, waarbij alle bestaande spelers een oogje in het zeil houden.

De drang om controle te bewaren zal niet verdwijnen. Vandaar dat de bestaande spelers de nieuwe cryptowereld naar de traditionele beurs proberen te brengen.

Bitcoin ETF

Het meest bekende voorbeeld is de ETF-race. Een ETF is een beleggingsproduct waarbij je middels een paraplu-constructie in een aantal onderliggende instrumenten investeert.

Traditioneel gezien zijn dit bijvoorbeeld aandelen, obligaties of goud, maar dit kan ook bitcoin of andere cryptovaluta zijn.

ETF’s zijn verhandelbaar op de gerenommeerde beurzen waar het institutioneel geld zich begeeft.

Vandaar dat bedrijven zoals Bitwise en VanEck verwachten dat er veel te halen valt door ons cowboy geld in een traditioneel jasje te steken.

Terwijl de beoogde consumentenproducten nog even moeten wachten op goedkeuring, is laatstgenoemde partij, VanEck, er al wél in geslaagd om een institutioneel bitcoin product naar de markt te brengen.

Bitcoin Trust 144A shares

Het product, de VanEck SolidX Bitcoin Trust 144A Shares, is nog niet verhandelbaar, maar wel via gereguleerde effectenhandelaren en andere welbekende routes.

Dit geeft een grote investeerder het gemak om het in hun bestaande rekeningen deze bitcoin kloon te kopen, en hierover zorgeloos administratie te voeren.

De Bitcoin 144a Shares haalden in de eerste tien dagen $41,000 op, oftewel ruwweg 4 bitcoin.

Vergeleken met de slordige vijftig miljard dollar die VanEck aan investeringen beheert is dit nog geen vetpot, maar dat maakt het succes in mijn optiek niet minder.

VanEck zet grote stappen in een spannende nieuwe richting, en ik denk dat in de meeste landen de adoptie van onze sector op dit niveau via de bestaande spelers zal lopen.

Ik kijk in ieder geval uit naar de eerste Bitcoin ETF die op de NASDAQ’s van de wereld mag handelen.

Over Jelle Pol (Dusk Network)

Jelle Pol is oprichter bij Dusk Network en is verantwoordelijk voor de commerciële en strategische kanten van het project. Hij begon zijn carrière bij het low code platform Mendix, en vergaarde later zijn blockchain kennis in het team van Shell.

Jelle gebruikte de volgende bronnen voor de bovenstaande column: Barrons; ETFtrends, Coindesk en VanEck.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!