DNB: ‘Als het systeem instort, biedt goud kans om opnieuw te beginnen’

De Nederlandse Bank (DNB) gaat hun goud voorraad verplaatsen. Dat op zichzelf is geen groot nieuws, maar de centrale bank gaat ook de voorraad van goud verder uitbreiden. Het is volgens het persbericht van de DNB namelijk nodig als hedge tegen het huidige systeem.

Mocht het hele systeem instorten dan ”biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.” Dat is al eeuwen lang het nut van goud, het is namelijk waardevast gebleken over een lange periode.

Goud kopen

De DNB is niet de enige centrale bank die bezig is met het opkopen van goud. Volgens Bloomberg is er op de achtergrond een gold rush gaande onder centrale banken. Sinds 2009 is de totale goudreserve van landen met 14% gestegen.

Nederland staat in de top 10 van landen met het meeste goud in reserve. Het ging in april 2019 om 612.5 ton aan goud. Als het aan de DNB ligt wordt deze voorraad nog verder uitgebreid.

Op nummer 1 staat de Verenigde Staten met 8.133 ton aan goud. Onze oosterburen staan tweede: de Duitse centrale bank heeft 3.300 ton aan goud in de kluis.

Bitcoin

In onze bitcoinwereld lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat centrale banken ook bitcoin reserves gaan aanleggen. Maar tot op heden is dat, voor zover we weten, nog niet gebeurd. Als er landen zijn die dat van plan zijn, dan zal dat vooral komen uit hoeken van de wereld waar het niet zo lekker gaat.

Een voorbeeld daarvan is de centrale bank van Venezuela: zij overwegen een deel van hun reserves op te slaan in bitcoin en ether. Als centrale banken dit ooit echt gaan doen, dan komt BTC misschien wel in het rijtje van traditionele oppotmiddelen zoals goud.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!