‘Venezuela overweegt opslag Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) als nationale reserve’

Opmerkelijk nieuws vanuit Zuid-Amerika. Waar de Europese Centrale Bank eerder deze week aangaf om extra scherp te zijn rondom cryptovaluta, heeft de bank van Venezuela een verzoek binnengekregen om Bitcoin in bewaring te nemen.

Bitcoin in Venezuela

De centrale bank van Venezuela onderzoekt de mogelijkheden om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te gaan hodlen. Dit meldt een anonieme bron aan Bloomberg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het olie- en gasbedrijf Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) heeft dit verzoek bij de bank neergelegd. De PDVSA is een staatsoliemaatschappij, wat betekent dat alle aandelen in handen zijn van de overheid.

Zij ondervinden problemen met internationale betalingen door de sancties van de Verenigde Staten tegen president Maduro. Amerikaanse banken weigeren betalingen van bedrijven uit Venezuela.

Afgelopen maand kreeg het bedrijf $700 miljoen aan Chinese yuan binnen ten gevolgde van deze sancties.

Naar verluid is het verzoek aan de bank om betalingen in Bitcoin en Ether te accepteren, zodat het de leveranciers in cryptocurrencies kan laten uitbetalen.

Daarmee zouden de munten aan de reserves (en de schatkist) van de bank toegevoegd moeten gaan worden.

Het is opmerkelijk dat ze ook Ether noemen als valuta. Want bedoeling van Ether is niet om als valuta te fungeren. Initieel was het enkel bedoeld als ‘gas’ voor het ethereum netwerk.

Crypto en de Petro

Het formele verzoek aan de bank gaat dus over het ontvangen en bewaren van cryptomunten. Maar Venezuela is al veel langer bezig met crypto.

In het land heerst hyperinflatie, waardoor de Venezolaanse bolivar constant minder waard wordt. Bitcoin blijkt een uitweg te zijn voor veel burgers.

Met de Petrodollar is het land ook voorloper op het gebied van een nationale digitale munt. Maduro gaf eerder dit jaar opdracht om de uitgifte van deze digitale valuta door te voeren. Deze munt is gebacked door de olie-reserves van het land.

In de hoop om de instorting van wereldwijde financiële systeem te voorkomen, bestudeert de Venezolaanse centrale bank voorstellen die cryptocurrencies laten meetellen voor de internationale reserves van het land.

Deze reserves hebben momenteel het laagste punt in 30 jaar bereikt. Met het verzoek van de oliegigant is dit dus een heel concreet en hot topic geworden.

Reacties

Twitter reageert enthousiast op dit nieuws. De acceptatie van Bitcoin bereikt namelijk een nieuw level: overheden en centrale banken denken serieus na om BTC te omarmen. Maar de reacties zijn niet enkel positief.

Het nieuws zorgt dus ook voor een controverse. Een bekende term in de bitcoinwereld is ‘long bitcoin, short the bankers’. Eric Dadoun zegt hier het volgende over:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Enerzijds willen we het kartel buiten spel zetten door het decentrale geld te gaan gebruiken. Anderzijds applaudisseren we voor de overheid van Venezuela (waarvan we de integriteit ook wel eens in twijfel trekken) omdat het serieus naar Bitcoin kijkt’.[/penci_blockquote]

Nic Carter bekijkt het anders. Hij vind het grappig dat de spot gedreven wordt als er ‘Bitcoin op een balance sheet‘ komt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De waarde van bitcoin is juíst dat het weerstand geeft tégen censuur. Je moet er vrede mee hebben als mensen (die jij niet kunt waarderen) gebruik maken van het netwerk.[/penci_blockquote]

Het feit dat Venezuela juist Bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen, laat ook zien dat de munt verder gaat dan protest-valuta vanuit de samenleving tegen de gevestigde orde.

“Het land dat als eerste begint om Bitcoin de hodlen, zal het hardste lachen” aldus Rhythm op twitter.

Donald Trump

Herinner je de tweet van Donald Trump nog? Hij liet zich in juli uit over Bitcoin omdat hij er zacht gezegd geen fan van was. De houding die Venezuela aanneemt zorgt er wellicht voor dat de strijd tegen cryptocurrencies opnieuw los barst. Bitcoin lijkt een machtsmiddel te worden tussen naties.

Het kan er ook juist voor zorgen dat Trump nog meer zijn best gaat doen om BTC ‘af te breken’ omdat het de stempel “national security issue” krijgt.

Tot slot gaan er ook geruchten dat Venezuela in het bezit is gekomen van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum door deze te minen (met gestolen en in beslag genomen apparatuur).

Daarom moet er een manier komen om deze op een goede manier ergens te stallen.