IKEA gebruikt smart contracts van ethereum voor IJslandse facturatie

IKEA IJsland maakt gebruik van de smart contracts technologie van ethereum. Bestellingen met een lokale retailer kan nu via smart contracts en gelicentieerde e-money worden afgehandeld.

IKEA en Ethereum

De eerste transactie is mogelijk gemaakt door Tradeshift, een bedrijf dat zich bezig houdt met supply chain management.

Voor de transacties gebruikt men de ‘programmeerbare digitale cash’ van Monerium. Deze start-up krijgt (financiële) steun van ConsenSys, dat bekend staat als het consultancybedrijf achter ethereum.

De Nordic Store koopt goederen op van IKEA en deze zijn met een elektronische factuur (e-invoice) afgehandeld door inzet van en getokeniseerde IJslandse Kroon (ISK).

Dit zijn twee aspecten van de transactie die dus op de blockchain van Ethereum geregistreerd staan.

Monerium en Tradeshift meldden dat dit de eerste transactie ter wereld is die laat zien dat ‘programmeerbaard geld, dat door de overheid is gereguleerd, klaar is voor het gebruik in de open markten’.

Goedkeuring vanuit de overheid

In juni kreeg Monerium de licentie van de Financial Supervisory Authority of Iceland (FME). Hierdoor kon de startup als allereerste Electronic Money Institution (EMI) van het land aan de slag. Deze goedkeuring hield in dat ze fiat betalingen via de blockchain mogen aanbieden aan de European Economic Area.

In 2008 zijn de voorwaarden voor een EMI door de Europese Unie opgesteld door de opkomst van betalingen met prepaid debetkaarten.

Gert Sylvest, de mede-oprichter van Tradeshift, reageert op dit nieuws:

“Met deze slimme facturen kunnen we tokens uitbrengen die de cash flow in de toekomst tot op iedere dollar kunnen vervangen. Deze facturen zijn uitermate geschikt voor het gebruik van financiële apps.

Gert Sylvest

Tot slot ook nog een reactie van de CFO van IKEA IJsland:

“Een programmeerbare financiële supply chain, waar de handelspartners informatie- en de geldstromen aan elkaar kunnen connecten met behulp van smart contracts,  zullen zorgen voor een transformatie van de manier waarop leveranciers en klanten met elkaar interacten”

Stefan Arnason

Tradeshift is door Goldman Sachs met $250 miljoen ondersteund om te werken aan deze e-funding. Het bedrijf vertegenwoordigt inmiddels een waarde van $1,1 miljard.

Bron: Coindesk

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!