Sia schikt met SEC vanwege verkoop ongeregistreerde aandelen: $224.000

Nebulous, het bedrijf achter het Sia netwerk en Sia cryptomunt, heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Dat kondigt het bedrijf uit Boston aan in een blogpost, zonder te verklaren schuldig te zijn. De boete bedraagt in totaal ca. $224.000, terwijl in 2014 voor $120.000 bij beleggers is opgehaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een schril contract met de schikking die de SEC trof met Block.One, het bedrijf achter de EOSIO blockchain en EOS cryptomunt. Block One moest $24 miljoen aftikken, terwijl het $4,1 miljard op wist te halen.

Sia schikt met SEC

Sia is een van de oudste projecten uit de industrie. Het Sia Network is een decentraal netwerk, waarbij je cloudopslag kunt kopen of verkopen. Je kunt het zien als een alternatief voor Dropbox of Box.com.

Niet één centrale partij is verantwoordelijk voor de opslag en hosting, maar tientallen partijen. Het netwerk bestaat uit 323 hosting partijen verspreid over 43 landen, waarmee bestanden van meer dan 500 terabyte opgeslagen worden.

De Siacoin is het interne betaalmiddel op het netwerk. De totale marktwaarde van deze munt is $68 miljoen, waarmee het plek 65 van de Coinmarketcap lijst bezet.

Wat was de aanklacht? Siastock, Sianotes & Siafunds

De schikking met de SEC heeft betrekking op de beginjaren van het project.

Volgens de beurswaakhond zijn er in 2014 ‘aandelen’ verkocht aan investeerders terwijl dit niet bij de toezichthouder gemeld is.

Ook hebben inleggers niet de formele procedures doorlopen. Denk aan een know-your-customer-procedure.

Nebulous heeft het best ingewikkeld aangepast. Zo is er in 2014 allereerst Siastock verkocht, waarmee inleggers een aandeel verkregen in het netwerk. Net zoals bij een normaal bedrijf kunnen beleggers meedelen in de winst, zo was de gedachte.

Twee dagen (!) daarna komt men met een tweede product op de proppen om geld op te halen: Sianotes. Dat zijn weer certificaten die is om te zetten in een Siastock.

Van deze certificaten zijn er 1.250 verkocht tegen een prijs van $96 op het forum van Bitcointalk (!).

Dit vond allemaal plaats drie maanden voordat er een ERC20 tokensale plaatsvond met de uiteindelijke Siacoin.

Vervolgens heeft men de Siastock herdoopt tot Siafunds (om het nog ingewikkelder te maken). Ook de conversie van de Sianotes naar Siafunds stuitte SEC tegen de borst.

Uiteindelijk zijn er 1.189 Sianotes van 46 investeerders omgezet in Siafunds.

In april 2018 heeft de firma een nieuwe marktuitvraag gedaan, weliswaar gereguleerd (Reg. D). Afgelopen juli is bekend geworden dat er $3,5 miljoen is opgehaald bij onder meer Bain Capital.

Andere investeerders zijn onder meer Raptor Group, First Star Ventures, Fenbushi Capital en INBlockchain.

Vervolg

Nebulous ziet de schikking als goed nieuws. Een van de afspraken met de SEC is dat Siacoin níet geregistreerd hoeft te worden als effect (‘security’).

Siacoin krijgt dus de status van een utility token als onderdeel van het Sia ecosysteem. De Chief Operating Officer Zach Herbert van Nebulous zegt hierover in een interview met Coindesk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De boete voor de ongeregistreerde verkoop uit 2014 vinden we best hoog, maar we zijn blij dat de SEC geen directe actie onderneemt tegen Siacoin. We denken dat met deze schikking ook ons tokenmodel is goedgekeurd’.[/penci_blockquote]

Lees meer over:
cryptomuntSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.