Zo werd Bart Simpson in de wereld van Bitcoin (BTC) een meme

Misschien heb je de term Bart wel eens voorbij zien komen in Bitcoin analysegroepen. Deze meme gaat al een geruime tijd mee in de crypto space, maar wat betekent het eigenlijk en waar komt het vandaan?

Bitcoin en Bart

De Bart verwijst naar het fictieve karakter Bart Simpson. Zijn karakteristieke kapsel doet veel mensen denken aan de koers van Bitcoin en zo kwam de meme tot leven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De eerste keer dat er een link tussen de cryptomunt en de cartoon is gelegd was in 2015. Destijds ging één bitcoin nog voor slechts $250 over de digitale toonbank. Het account Whaleclub kwam met onderstaande tweet:

https://twitter.com/whaleclubco/status/638503262098993152

Maar daarmee kreeg de term niet direct heel veel tractie. De echte doorbraak van Bart in de bitcoinwereld gebeurde pas in maart vorig jaar. Twitteraar The Crypto Dog deelde het Bart Simpson patroon en daarna ging het helemaal los en is dit voorbeeld veel gekopieerd.

https://twitter.com/TheCryptoDog/status/978466360912154624

Een Bart vormt zich als Bitcoin in een zijwaartse fase terecht komt. Vlak daarvoor is de koers hard gestegen en tijdens de consolidatie schommelt de koers rustig heen en weer binnen een bepaalde range.

Na verloop van tijd kiest de munt voor de weg omlaag in tegengestelde richting, waardoor de koers het Bart patroon afmaakt.

Het patroon doet zich meestal voor op de kleinere timeframes. Bart is het meest te vinden op de één en vier uursgrafieken (en soms op de daily chart).

Ambcrypto heeft als voorbeeld de Bitcoin prijs tussen 20 augustus en 9 september gepakt. Hier zie je dat het patroon meerdere keren terugkeert.

Zo werd Bart Simpson in de wereld van Bitcoin (BTC) een meme

Oorzaak van Bart

Hoe komt het eigenlijk dat dit patroon zich zo regelmatig voordoet? Er gaan verschillende geruchten de rondte. Er zijn twee aanvaardbare theorieën: óf het is manipulatie óf het is gebaseerd op de Wyckoff theorie.

1. De Wyckoff theorie

Volgens de theorie van analist Richard Wyckoff gaat de prijs van een asset altijd door vier fasen heen; de accumulatie, markup, distributie en markdown.

In een eerder artikel op Bitcoin Magazine NL is dit patroon verder uitgelegd. Met de markup en de markdown en een rustige periode hiertussen is een Bart patroon al snel gevormd.

2. Manipulatie

Een tweede verklaring is dat Bart’s afkomstig zijn van bots. De zogenoemde ‘bounce bots’ zorgen ervoor dat ze door deze prijsschommelingen de Bitcoin (en de orderboeken) onder controle hebben.

Een anonieme bron vertelt aan AMBcrypto meer over deze manipulatie:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Er zijn meerdere keren enkele whales geweest die grote trades met een hefboom plaatsen op Bitmex of Bitfinex. Ze zoeken een prijslevel op die net genoeg orders laat liquideren. Vervolgens kopen ze met wash trading de prijzen onmiddellijk weer terug naar een eerder niveau.'[/penci_blockquote]

Volgens hem zijn deze prijsacties voor cryptobeurzen ook gunstig. Zij kunnen vlak voor de liquidaties nog nieuwe orders plaatsen. Hij wijst echter niet met de vinger naar bepaalde partijen en geeft aan dat het allemaal speculatie is.

Richard Wyckoff deed de ontdekking al rond 1900. In markten met een hoge liquiditeit komt het patroon minder vaak voor. Als trader kun je wel inspelen op dit patroon en er je winst uit halen.

Jacob Canfield is op TradingView gerangschikt als de beste analist, en hij komt met een tip: áls je wilt leren handelen op basis van een een patroon, kies dan de Bart.