Hoe een grote bid-ask spread de koers van Bitcoin (BTC) bepaalt

De prijsschommelingen zijn weer helemaal terug in de cryptomarkt. Zo daalde de Bitcoin koers in vier dagen tijd met meer dan 20%. De koers tikte zelfs het laagste punt van de afgelopen zes maanden aan.

Inmiddels is de koers boven de $7.000 hersteld, maar het is nog steeds oppassen geblazen, aldus Mr. Coingrats in een eerdere analyse vandaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) koers

Plotse prijsschommelingen op de bitcoin markt hebben – logischerwijs – minder voorspelbaarheid tot gevolg. De Britse marktonderzoeker Skew markets deelt een afbeelding (zie hieronder), die de huidige liquiditeit in de markt toont.

Liquiditeit is een maatstaf om te bepalen hoe goed een bepaalde activa te verhandelen is. Momenteel ligt deze liquiditeit op een relatief laag niveau en dat heeft tal van gevolgen op de handel en daarmee voor de bitcoin prijs.

Een van de gevolgen is namelijk (bijna automatisch) een groot verschil tussen de koop- en verkooporders. Dit verschil heet ook wel de bid-ask spread. Het orderboek is – in verhouding tot andere periode – minder goed gevuld.

De laatste paar dagen schiet het getal de ‘spread’ ineens de lucht in. Het percentage tussen de quotes in het orderboek is bij Bitflyer maar liefst 8%. De gemiddelde spread is 4,99%. Een liquide markt kent juist een lage bid-ask verhouding.

Bid-ask spread

Gabor Gurbacs is de strateeg digitale assets bij VanEck, bekend als aanbieder van goud en olie exchange traded funds (ETF’s). Van een bitcoin ETF heeft Van Eck voorlopig afgezien, na een aantal aanvragen bij de SEC.

Volgens hem heeft een grote bid-ask spread nadelige gevolgen voor de liquiditeit van de Bitcoin handel. In absolute termen gaat het om een spread van 10 miljoen dollar.

De grafiek hierboven laat zien dat de spread de afgelopen drie maanden vrij dun is geweest. Dit is een indicator dat we in een periode van extreme volatiliteit kunnen komen.

De $10 miljoen spread slaat dus op het verschil dat kopers moeten overbruggen om een aankoop te doen.

Voor grote partijen, zoals market makers, OTC kantoren en institutionele beleggers, kan dat een drempel zijn om in te stappen. Dit is dan ook gelijk een oorzaak dat de spread groot blijft.

Gurbacs is ook van mening dat de markt onder de huidige omstandigheden in beide richtingen kan uitschieten. Voor partijen die normaliter grote orders in één keer plaatsen, is dat ook weer een extra zorg.

Het is dus risicovoller om grote marktorders te plaatsen om de spread te overbruggen. Gurbacs adviseert dan ook om nu even geen grotere orders te plaatsen. En dat heeft weer een dempend effect op de bitcoin prijs.

Mind the gap!

Volgens de beursstrateeg zijn zulke grote B/O-spreads jaren terug nog enorm zeldzaam.

In de jonge jaren van de cryptovaluta, was de liquiditeit overigens ook nog een stuk lager. Vóór 2017 was de markt van Bitcoin ook een stuk kleiner (in absolute en relatieve zin). En dat zorgt automatisch voor een lagere liquiditeit.

Als de koers plots uitbreekt kan het geliquideerde posities toenemen. De afgelopen week was dit op derivatenbeurs BitMEX het geval. Wat leidde tot een liquidatie van open posities van $350 miljoen.

Kortom, een grote spread leidt tot tal van risico’s voor handelaren op de cryptomarkt. Zodra grote investeerders afwachtend reageren op de huidige marktsituatie, heeft dat een nog grotere spread tot gevolg. Een zelf versterkend effect dat een doorbraak nodig heeft om de impasse te komen.

Bron: AMBCrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC