‘Bitcoin (BTC) is geen echte valuta’ aldus voormalig directeur ECB

Jean-Claude Trichet, de voormalig directeur van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat Bitcoin niet de eigenschappen en kwaliteiten heeft om een echte valuta te zijn.

Hij is sceptisch over de toekomst van cryptocurrencies en hij verwacht niet dat ze de fiat valuta gaan vervangen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en cryptocurrencies

Trichet was zondag een spreker op een jaarlijkse conferentie in Beijing. Zijn opmerkingen gingen veel over bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen.

Volgens de Morning Post uit Zuid-China zei Trichet dat het kopen of andere cryptocurrency pure speculatie is. In een paneldiscussie liet hij weten fel tegen Bitcoin te zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De cryptocurrency an sich is niet echt, het heeft niet de karakteristieken die een valuta moet hebben. De decentrale aard van cryptocurrencies wordt door banken vanuit de hele wereld bekritiseerd.”[/penci_blockquote]

Eerder deelde een ander lid van ECB al een soortgelijke mening. Benoit Soeure dat cryptomunten de suprematie van de Amerikaanse dollar niet kunnen veranderen.

Het is niet heel verrassend dat de voormalig directeur van de ECB met deze uitspraak komt. Bitcoin is namelijk een bedreiging voor de monetaire soevereiniteit die de banken hebben met het huidige financiële stelsel.

Met de opkomst van Bitcoin verliezen ze de macht over het geld, en daarmee de macht over een heleboel andere zaken.

David Marcus, de voorzitter van de Libra Association, gaf eerder vorige week ook al aan Bitcoin niet als betaalmiddel te zien. Ook hij pleit voor een stabiele gepeggede cryptomunt als standaard in een nieuwe economie.

Central Bank Digital Currencies

Mede hierom kiezen steeds meer banken er voor om Central Bank Digital Currencies (CBDC) te onderzoeken. Dit doen ze als antwoord op decentrale munten. Het gaat hier vaak om een digitale vorm van de traditionele valuta.

De Peoples Bank of China (PBoC) is naar verluid al heel ver gevorderd met de ontwikkelingen van een eingen CBDC. Vorige week werd ook bekend dat de Centrale Bank van Tunesië (in samenwerking met enkele andere landen uit de Maghreb regio) een eigen digitale versie van de dinar uit brengt.

De Russische Centrale Bank liet eerder ook al weten dat private cryptomunten een gevaar kunnen zijn voor de financiële stabiliteit van een land.

Bron: Coinnounce

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCCBDCECB