Cryptomunt voor China? Volgens de People’s Bank of China is hij ‘klaar’

De Chinese centrale bank de People’s Bank of China (PBoC) staat op het punt om een eigen cryptomunt te lanceren, een zogenaamde central bank digital currency (CBDC). Dat vertelde Mu Changchun van de PBoC afgelopen weekend tijdens de China Finance 40 bijeenkomst.

Lees ook: Bank of China maakt infographic over Bitcoin en geeft uitleg aan de burger

Er kan nu gezegd worden dat de digitale valuta van de Volksbank gereed is“, zei Changun tijdens de bijeenkomst. Volgens hem is er inmiddels een werkend prototype voor de op blockchain gebaseerde CBDC van de PBoC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het werk eraan is vijf jaar geleden in 2014 begonnen. Eind 2018 plaatste de PBoC nog een aantal vacatures voor blockchain programmeurs en wettelijke experts.

De CBDC van de PBoC gebruikt een blockchainarchitectuur, maar omdat snelheid daarvan te wensen over laat is het niet uitsluitend daarop gebaseerd. In plaats daarvan maakt het gebruik van een systeem met twee lagen.

Daarbij is de bovenlaag bedoeld voor de PBoC zelf en de onderlaag voor de commerciële banken. Vermoedelijk is de bovenlaag het deel waarvoor een blockchain gebruikt wordt.

“De People’s Bank of China is de bovenlaag en de commerciele banken zijn de tweede laag. Dit duale systeem is geschikt voor onze nationale omstandigheden.” – Mu Changun, Deputy Chief Payment and Settlement Division, PBoC

Dat systeem van twee lagen is volgens Changchun wenselijk vanwege de grootte van het land en de bevolking. Blockchain alleen is daarvoor niet snel genoeg. Het dubbellaags-systeem is gericht op toegankelijkheid en gebruiksgemak, om het (grote) publiek te helpen over te stappen op de CBDC.

China wil met de cryptomunt vooral de kosten en frictie van het traditionele financiële stelsel verlagen. En hoewel blockchain erom bekend staat een zekere anonimiteit te verschaffen, censuurbestendig en onconfisqueerbaar te zijn, is het twijfelachtig of dit ook voor de CBDC van de PboC geldt.

Het tegenovergestelde zou wel eens het geval kunnen zijn. De trend van de Chinese overheid lijkt immers te zijn richting méér surveillance, nog meer controle van haar burgers.

Wanneer de CBDC van de PBoC voor het eerst in gebruik genomen wordt is nog niet bekend.

Is PboC’s CBDC een reactie op Libra?

Hoewel het onderzoek al in 2014 is begonnen, lijkt het erop dat het project vooral in de afgelopen periode is versneld. Sommigen zien dat als een reactie op de aankondiging van Facebook’s cryptovaluta Libra.

Eerder in juli sprak de directeur van de PboC Wing Xin namelijk nog over de dreiging die uitgaat van Libra. Wanneer Libra in een land naast de nationale valuta bestaat dan kan een situatie ontstaan waarin de Amerikaanse dollar de de facto valuta is, vertelde Wing Xin toen.

Ook vanuit het Chinese zakenleven klonk onlangs de roep om een Chinese cryptomunt om de concurrentie met Libra aan te gaan.

China en crypto

De houding van de Chinese overheid ten opzichte van cryptovaluta is een ingewikkelde. Het land is groot voorstander van blockchain technologie. President Xi Jinping noemde het zelfs een economische doorbraak en onderdeel van de vierde industriële revolutie.

Over decentrale cryptovaluta’s is het echter minder te spreken. De handel in bitcoin en cryptovaluta is aan banden gelegd, en ook de miners hebben het er niet makkelijk.

De anonieme eigenschappen en de ongereguleerde geldstromen zijn het land een doorn in het oog. Toch publiceerde de Bank of China onlangs een infographic waarin het Bitcoin uitlegt.

De interesse in Bitcoin en cryptovaluta is onder de Chinese bevolking dan ook nog altijd erg groot.

Bron: Shanghai Securities News