‘Bitcoin miners hebben géén invloed op veranderingen prijs BTC’

De laatste weken gaat er een hardnekkig gerucht rond op cryptotwitter dat miners in de problemen zitten. Gebaseerd op de dalende prijs van Bitcoin (BTC) en de afnemende hashrate, beredeneerden veel mensen dat miners hun vers gedolven BTC op de markt zouden dumpen om de kosten te kunnen blijven dekken.

Met data van TokenAnalyst keek Paradigma naar de outflow van de BTC van de miners. En wat blijkt? Het valt allemaal alleszins mee.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin miners

Laten we beginnen met de conclusie van het onderzoek: we kunnen miners niet de schuld geven van de dalende prijs van BTC. Het is namelijk moeilijker om te bewijzen wat de oorzaak is van een prijsstijging, dan te beweren wat níet voor een daling zorgt.

Miners die hun BTC van de block reward verkopen, zorgen voor transacties. Dit noemen we ook wel de MSV, de miners’ share of on-chain volume. Paradigma laat zien dat dit getal de afgelopen tijd enorm is gedaald. Waar dat in de beginjaren van Bitcoin (logischerwijs) nog een groot aandeel had in de on-chain transacties, wordt dit getal steeds lager.

Er zijn drie redenen voor. Ten eerste zijn er steeds meer munten in omloop. Ten tweede komen we steeds minder nieuwe munten bij de miners terecht. Tot slot komt er steeds meer interesse in het netwerk buiten de miners om. Dit allemaal zorgt er voor dat het aandeel van de miners in het netwerk qua volume enorm afneemt.

In onderstaande grafiek is de afname duidelijk te zien. Let ook even op de logaritmische schaal aan de linkerkant van de grafiek en de tijdsspanne (2010 tot 2012). Binnen de eerste drie jaar van Bitcoin, daalde het aandeel van de miners in de on-chain transacties van 100% naar 0,1%.

Misschien zul je wel zeggen: ‘hoe zegt dat iets over de huidige situatie van de miners?’ Bekijk dan de video die in de bovenstaande tweet staat. Hierin kun je de verhoudingen zien van volumes die afkomstig zijn van beurzen (spot markt), on-chain transacties, miners en derivaten markt.

Waar de grafiek data laat zien van 2010 tot 2012, zijn in de video de gegevens tot 2019 te zien.

Data analyse

Maar hoe komt Paradigma aan deze informatie? Het antwoord is heel simpel: door de publieke data uit de blockchain te analyseren. Je kunt precies achterhalen wat het aandeel van de mining pools is in het totale netwerk. Zie onderstaand voorbeeld.

'Bitcoin miners hebben géén invloed op veranderingen prijs BTC'

En hierbij kun je ook kijken (door middel van het clusteren van adressen) hoe de inflow/outflow is van de BTC die bepaalde miners ontvangen en versturen.

Voor te techies onder ons is meer te lezen op de website van tokenanalyst.io.

Er zijn een paar momenten geweest waarop miners een aanzienlijk deel van hun cryptovaluta verplaatsten. Maar dat is de afgelopen weken absoluut niet aan de orde. Er zijn echter wel een paar disclaimers bij deze bevindingen:

Je kunt dus niet zomaar met keiharde data stellen dat miners hun BTC aan het verkopen zijn. Er is wel een verwaarloosbare correlatie te zien tussen de outflow en de prijsveranderingen van Bitcoin.

'Bitcoin miners hebben géén invloed op veranderingen prijs BTC'

De conclusie van Paradigma is dus ook de volgende. De miners beheersen feitelijk maar een klein deel van alle ‘verkoopkracht’ van BTC op de markt.

Verder is het niet makkelijk om de hele chain aan flows van de miners in kaart te brengen. Tot slot zijn er geen duidelijke relaties te zien tussen de outflow die wél in kaart is gebracht en de veranderende prijs van Bitcoin.

Onjuiste hypothese

Het is dus onmogelijk om zomaar te stellen dat de miners de prijs van Bitcoin beïnvloeden. Deze hypothese is onjuist en dus slechts een leuke redenatie die nergens op is gebaseerd.

Eerder deze maand werd duidelijk dat de Cash app iedere dag 9% van het aantal ‘nieuw geminede BTC’ verkoopt aan haar klanten. Met de halving voor de deur kan dit getal dus zomaar naar 20% gaan.

Het laat zien dat er, áls er noodzaak is om als miner BTC te verkopen, er een markt is die deze direct op wil kopen. Verkoop door miners hoeft simpel gezegd dus ook niet te resulteren in een prijsdaling.

Veilig opslaan van je bitcoin en crypto? Bekijk de hardware wallet van Ledger

Statistieken

Eerder kon je op bitcoinmagazine.nl al luisteren naar Marc van der Chijs. Hij is de man achter mining bedrijf Hut8 in Canada. Hij vertelde dat hij in de loop van de jaren al 12.305 BTC heeft gemined.

Dit doet hij niet via een mining pool en hij heeft nog niets van deze munten verkocht. Ook vertelde hij dat hij per BTC nog een ruime winstmarge heeft:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Eind 2018 konden wij voor een bedrag tussen de $1.200 en $1.500 één bitcoin te minen. Die kostprijs was in het eerste kwartaal van dit jaar $2.800 per bitcoin en is inmiddels gestegen naar $4.600 het afgelopen derde kwartaal.[/penci_blockquote]

Het derde kwartaal was ten tijde van het interview nog niet afgelopen. Twee dagen geleden zijn de getallen voor het derde kwartaal ook officieel gepubliceerd.

Het kost Hut8 slechts $4.300 om een BTC te minen die op dit moment een waarde heeft van $7.600. In dit twitterdraadje kun je meer details lezen over deze getallen. Omdat het een beursgenoteerd bedrijf is, zijn ze genoodzaakt alle financiën openbaar te delen. Dat geeft een interessant inzicht in de wereld van het minen.

https://twitter.com/ceterispar1bus/status/1199371761944535048

Lees meer over: