Waakhond Hong Kong komt met regelgeving voor cryptobeurzen

De financiële regulators van Hong Kong komen met een framework voor cryptobeurzen. Dit vertelt algemeen directeur Ashley Alder op een fintech conferentie in de stad. Is dit een begin van de acceptatie van de aanwezigheid van Bitcoin (BTC)?

Regulatie crypto industrie

Waakhonden vanuit de hele wereld zitten in een spagaat over hoe ze de crypto industrie moeten reguleren. De focus ligt niet alleen op de manier hoe ze investeerders kunnen beschermen tegen scams met digitale activa, maar de scope wordt de laatste tijd steeds breder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De risico’s waar die de beleidsmakers het nu over moeten hebben, gaan verder dan oplichtingen en ponzi’s. De ontwikkeling van onder andere de Libra heeft geleid tot een veel breder uitgangspunt.

Een aantal van de grootste cryptobeurzen uit de wereld zijn gevestigd in Hong Kong. Alder geeft aan dat de meeste hiervan echter de dans van de regulatie wisten te ontspringen omdat virtuele assets buiten de opgestelde definities vielen.

De nieuwe regels zijn gebaseerd op standaarden van de Hong Kong Securities en Futures Commission (SFC). Deze standaarden gelden voor de traditionele effectenhandelaren.

KYC en AML

Het gaat over onderwerpen zoals de custody – of ook wel opslag – van cryptomunten, de vereisten rondom de procedures van know-your-customers (KYC) en anti money laundering (AML). Ook markmanipulatie is onderwerp van gesprek. Al deze aspecten moeten voor de crypto industrie met dit nieuwe framework concreet worden.

Alder, de directeur van de SFC, maakte in 2018 al bekend dat ze hard bezig zijn met duidelijkheid omtrent de digitale valuta. Een van de issues waar ze aan werken is een ‘sandbox’ voor exchanges. Dit is een manier waarmee de regulators in overleg met de cryptobeurzen toezicht kunnen houden op de hele situatie.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We hebben een heleboel crypto platformen gesproken om te bekijken hoe deze platformen in staat zijn om binnen de opgestelde regels te werken.”[/penci_blockquote]

Hij voegt er aan toe dat “na een diepgaand onderzoek van al de unieke technische en gebruikte features van de platformen, er enkele door ons gereguleerd kunnen worden.”

Vanaf vandaag kunnen exchanges zich aanmelden om mee te werken aan deze regelgeving. Het is een opt-in aanpak, omdat niet iedere exchange activa verhandelt die als securities geregistreerd staan.

Crypto in Hong Kong

De opkomst van deze gereguleerde exchanges zal ook het standpunt van Hong Kong ten opzichte van Bitcoin en andere cryptomunten verduidelijken. Het is inmiddels wel duidelijk dat ze inzetten op regulatie in plaats van een verbod op cryptohandel.

Net als ICO’s is de handel in cryptomunten nog steeds verboden op het vasteland van China, waarbij veel platforms gedwongen werden om naar het buitenland te verplaatsen. De gereguleerde cryptohandel in Hong Kong is opnieuw een afwijking van het beleid op het Chinese mainland.

Alder maakt ook een statement namens de SFC dat men moet oppassen met de handel van futures van virtuele activa. Partijen die deze zaken aanbieden “voeren mogelijk een illegale activiteit uit”, zoals dat in de wet van Hong Kong is beschreven.

Bron: New York Times