bitcoin airbnb btc betaal app fold

Echt of nep? 1.800 bitcoins verloren door ‘vergeten wachtwoord’

Een belegger claimt 1.800 bitcoin (BTC) ter waarde van $12,9 miljoen verloren te zijn, maar er zijn twijfels over zijn verhaal. Het gebruikersaccount u/lumanubrecon deelt vandaag zijn verhaal op het social mediaplatform Reddit, populair onder bitcoiners.

De bitcoins waren opgeslagen in een zogenaamde ‘brain wallet’, maar het wachtwoord dat hij had bewaard, werkt niet meer. Hij is ten einde raad en overweegt zelfs een hypnose om het wachtwoord weer te kunnen herinneren.

Beheerders van het forum Reddit, die wel wat gewend zijn, trekken de claim in twijfel. Waarom een grote hoeveelheid opslaan in ‘brain wallet’? Want een typisch kenmerk van een dergelijke wallet is dat er géén wachtwoordherstel mogelijk is.

1.800 Bitcoin (BTC) verloren

Wat is het geval? De gebruiker heeft in 2016 (in dat jaar schommelde de prijs tussen de $450 en $800, red.) maar liefst 1.800 bitcoin opgeslagen in ‘brain wallet’. Maar anno 2019 werkt het wachtwoord, wat hij had onthouden én opgeschreven in een boekje, niet meer.

Gevolg: hij kan niet meer bij zijn bitcoins, die sindsdien enorm in prijs zijn gestegen.

Waarom niet? Een ‘brain wallet’ is een type bitcoin wallet die anders werkt dan een ‘normale’ wallet. Zo is er géén fysieke of digitale kopie van het wachtwoord of de seeds opgeslagen.

Gebruikelijk is dat gebruikers een wachtwoord intypen wat gemakkelijk is te onthouden. Ze gebruiken bijvoorbeeld een simpele zin, maar de standaard letters zijn vervangen door symbolen om het hackers lastig te maken.

u/lumanubrecon legt uit in zijn post:

‘Naast het onthouden van het wachtwoord, heb ik het wachtwoord ook opgeschreven in een boek. Maar toen ik het wachtwoord ingaf, genereert het niet het adres waarop de 1.800 bitcoin staat.’

Echt of nep?

De vraag op het Reddit forum stuitte op veel ongeloof en riep ook de nodige vragen op. Zo gaat het om een zeer zeldzame hoeveelheid bitcoins die in dat specifieke jaar op een wallet stonden.

Sterker, uit data van blockexplorer Bitinfocharts blijkt dat er slechts twee wallets zijn aangemaakt in 2016 met een balans van 1.800 bitcoins.

Sindsdien zijn er op beide wallets ook andere bedragen gestort. Bij één van de wallets is er in 2017 1.000 bitcoin (nu omgerekend 7,16 miljoen dollar) opgenomen.

BashCo, beheerder van het forum r/Bitcoin subreddit, maakt de ‘brain wallets’ met de grond gelijk in een onderstaande tweet. Een andere admin ‘hodlbadger’ beschouwt de post als ‘waarschijnlijk nep’.

Proof of Keys

Het veilig opslaan van cryptovaluta en de bijbehorende private keys blijft een aandachtspunt. Zo zijn er diverse hardware wallets op de markt om het cryptogeld in ‘cold storage’ (offline) op te slaan.

De industrie tracht het thema ook onder de aandacht te brengen. Zo organiseert de Amerikaanse goldbug en ‘hodler’ Trace Mayer elke 3 januari het event Proof of Keys. Met als doel om beleggers te bewegen hun private keys en daarmee hun bitcoin in eigen beheer te houden. En deze niet ‘af te staan’ aan een centrale crypto exchange.

Dat besef lijkt nog niet helemaal doordrongen: uit onderzoek van Binance zou blijken dat 92% van de ondervraagden hun crypto op een beurs bewaart.

Bron: Cointelegraph

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!