bitcoin-sparen

Wereldwijde schuld eind 2019 op $255 biljoen, $12.1 miljoen per Bitcoin

De wereldwijde schuldenberg groeit maar door. Aan het eind van 2019 is er meer dan $255 biljoen (!) aan openstaande schulden in de wereld. We begonnen dit jaar rond $244 biljoen. Dat komt neer op ~$32.500 schuld per persoon, of $12.1 miljoen per bitcoin (BTC).

De cijfers komen van het Institute of International Finance.

De constante groei van de schuldenberg is een belangrijk onderwerp van gesprek onder bitcoiners. Het staat immers haaks op waar BTC voor staat: een duidelijke structuur van gelduitgave en geen mogelijkheid voor individuen of instanties om er zomaar meer bij te printen.

Staatsschuld Nederland

We hebben er dit jaar dus op wereldschaal weer $12 biljoen extra schulden bij. De staatschuld van Nederland daalt voor het eerst sinds lange tijd. Op dit moment ligt de schuld onder de €400 miljard.

Terwijl Nederland de staatsschuld terugbrengt naar onder het Europese gemiddelde, zijn andere landen daar totaal niet mee bezig. Japan maar ook bijvoorbeeld Amerika laten hun schuldenberg constant groeien.

”Dit is hoe je de oorlog vecht”

Voor elke bitcoin is er straks $12.1 miljoen aan schuld op de wereld. Dit is een voorbeeld van waarom het ecosysteem van bitcoin blijft groeien. Het is ook een mooi voorbeeld om te laten zien waarom BTC als ‘hard geld’ een alternatief kan zijn voor de dollar en euro.

In een recente podcast van Tales from the Crypt ligt Trace Mayer dit idee toe: ”Ga jij je monetaire vrijheid claimen? Heb jij je eigen private keys in handen? Draai je een full node? Dat is hoe je de oorlog vandaag de dag vecht.”

Mayer is ook de bedenker van Proof of Keys. Dat is een oproep om op 3 januari al je bitcoin van beurzen af te halen en in eigen beheer te nemen. Dit zorgt ervoor dat beurzen niet kunnen sjoemelen met het aantal bitcoin én het stiekem altijd aan te raden om je BTC gewoon zelf te beheren.

Schulden

De schuldenberg groeit. En dat komt door de manier waarop we geld ‘maken’. Maar is er ook een andere manier om naar de economie te kijken? Volgens de economische stroming van de Oostenrijkse School moeten overheden zich helemaal niet bemoeien met de economie en het geld.

Die filosofie gaat hand in hand met bitcoin. Meer weten? Lees onze serie over de Oostenrijkse School.

Bitcoin en de Oostenrijkse School: Economische match made in Wenen?

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!