bitcoin revolutie reformatie

4 voorwaarden voor een Bitcoin Reformatie, scheiding van geld en staat

In een recent interview met Bitcoin Magazine NL pleit Jameson Lopp, bitcoin engineer en privacy-voorvechter voor een scheiding van geld en staat.

Ook in een recente studie van Adamant Research stelt de Belgische Amerikaan Tuur Demeester een vergelijkbare vraag: is bitcoin de brandstof voor een nieuwe Reformatie van de 21e eeuw? Een tijd waarin ‘we’ ons los maken van het huidige financiële stelsel van kwantitatieve versoepeling?

The Bitcoin Reformation

In de paper met het titel ‘The Bitcoin Reformation’ (PDF) bespreken de auteurs onder meer de parallel tussen de opkomst van bitcoin en de Reformatie, een 16de eeuwse afsplitsing binnen het westerse christendom, ingezet door Maarten Luther, Johannes Calvijn en andere vroege protestanten.

Volgens de onderzoekers zijn er vier voorwaarden nodig om een reformatie te herhalen in de 21e eeuw. Dat wil zeggen een afsplitsing van de internationale monetaire en financiële orde.

1. Monopolie op geldcreatie

De eerste voorwaarde is de aanwezigheid van één partij of collectief die het monopolie heeft. In 16e eeuw was het de katholieke kerk die de macht had over religie.

‘De Kerk had de macht binnen het rechtssysteem om rivalen uit te sluiten. Die monopolie leidt tot twee risico’s. De burger kiest andere aanbieders van  religieuze diensten kiezen. En de burger kiest een andere vertegenwoordiger van het rechtssysteem.’

Nu heeft het internationale en monetaire stelsel (met het IMF als gezicht) het monopolie heeft over de financiële dienstverlening.

Financiële autoriteiten hebben controleren ook deels het juridische stelsel. En dat geeft ze de macht om de concurrentie te ‘elimineren’. De onderzoekers voegen daar – met de nodige hopium aan toe: bitcoin zal als betaalmiddel juridische erkenning krijgen.

‘Banken brengen nu aantoonbaar teveel in rekening voor hun diensten. Daarmee riskeert men dat zowel de burgers als de overheid voor een andere verstrekker van kapitaal gaat kiezen.’

2. Technologische revolutie

De tweede voorwaarde ligt voor de hand: er moet sprake zijn van een baanbrekende technologische doorbraak.

En deze technologische vooruitgang is een katalysator van sociaal-economische verandering. Denk onder meer aan de drukpers, de stoommachine, de telegraaf en het internet. Maar ook cryptografie zodat het probleem van ‘double spending’ is opgelost.

3. Een kritische massa (van millennials)

Een derde voorwaarde is dat er een ‘economische klasse van mensen’ gaat strijden voor een nieuw ideaal. De onderzoekers wijzen naar de millennials, de mensen geboren tussen 1980 en 2000. Deze groep is sceptisch over het financiële stelsel, waarbij banken een centrale rol vervullen.

Ze maken een vergelijking met de opkomst van een nieuwe handelsklasse in de 16e en 17e eeuw. En de afname van invloed van rijke landheren en priesters in Europa.

Uit een onderzoek van Facebook uit 2016 blijkt dat slechts 8% millennials financiële instellingen vertrouwt.

Bijna de helft (45%) is klaar om over te stappen zodra er een betere optie langskomt. We zien deze groep als een belangrijke groep die investeert in BTC. Daarnaast zorgen millennials voor een significant deel van het besteedbaar inkomen in 2029’.

4. Cryptografie, privacy, proof of keys

Volgens de onderzoekers is het spelen van ‘eigen bank’ een voorwaarde. Door zelf verantwoordelijk te zijn voor haar bezit, neemt de privacy en digitale soevereiniteit toe.

‘Met encryptie verovert iemand zijn alleenrecht op privacy. We zien dat millennials interesse hebben in bitcoin en onderwerpen zoals VPN, Tor, Signal, Purism, U2F en PGP.’

‘In de 16e eeuw werd de belangrijkste doctrine van de Lutherse Reformatie samengevat met de woorden Sola Fide wat zich vertaalt naar alleen geloof. Gelovigen hadden geen priester meer nodig. Met deze technologie in eigen hand, is er geen bank meer nodig’.

Hierin zien de onderzoekers een (mogelijk vergezocht) parallel met de Protestantse Reformatie en de 21e eeuw: het oproepen van eenheid en overtuiging.

Zo is een van de dominante principes binnen (een deel van) de bitcoin en crypto community: ‘not your keys, not your coins’ het principe om in eigen beheer je private keys op te slaan.

Op fundamenteler niveau is er ook het principe van ‘Vires in Numeris’, de kracht van getallen. En met ‘Don’t trust, verify’, roept men op om de integriteit van open-source software te testen.

Ook het woord ‘HODL’ refereert aan ‘Hold on for dear life’, het vasthouden van je bitcoin, wat de prijs ook doet.

Kortom, een interessante studie om het belang van bitcoin in een groter perspectief te plaatsen. Of de scenario’s ook zich zo daadwerkelijk gaan voltrekken, valt (zeer) te bezien. Ook gezien de belangen die er spelen bij de gevestigde orde.

The Bitcoin Reformation

Lees het complete onderzoek hieronder terug.

Bron: AMBCrypto

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!