bitcoin whatsat
Nieuws » Berichten sturen via het Bitcoin Lightning Network met behulp van Whatsat

Berichten sturen via het Bitcoin Lightning Network met behulp van Whatsat

Sinds de opkomst van het internet strijden cyberphunks voor het recht op privacy, ook (en met name) online. Bitcoin (BTC) is hier een goed voorbeeld van: je kunt ongehinderd met elkaar transacties uitvoeren.

Ook de roep om privacy op het gebied van berichten versturen groeit.

Bovenop het netwerk van Bitcoin is een tweede laag uitgerold: het Lightning Network (LN). En daar bovenop kan ook weer gebouwd worden. Met Whatsat kun je op het testnet nu al peer to peer berichten sturen, deze zijn door niemand anders in te zien.

Meer weten over Lightning? Check de Hup Bitcoin Podcast! 

Whatsat

Whatsat is een chat applicatie die nodes op het Lightning Network berichten laat versturen. Een tegenhanger van WhatsApp dus, maar dan kijkt Facebook niet mee.

Nodes op LN maken verbindingen om vervolgens BTC te kunnen versturen. De bonus: het netwerk is een stuk anoniemer te gebruiken dan de basislaag van bitcoin. Whatsat gebruikt deze technieken om berichten te kunnen versturen.

Data

De applicatie voegt nieuwe/andere data toe aan transacties op het netwerk. In plaats van betalingen verstuur je berichten via de andere nodes op het netwerk naar de ontvanger.

Tot op heden kun je deze berichten zonder kosten versturen. Maar wanneer dit aanslaat kunnen nodes verwerkingskosten rekenen. Dat kan interessant zijn wanneer je graag extra satoshi’s wil verdienen met je node.

In de praktijk kun je straks encrypted met elkaar communiceren, via het Lightning Network en afgeschermd van de rest van de wereld.

Als je het wil uitproberen, dan kan dat. Check de GitHub van Whatsat om op het testnet van Lightning aan de slag te gaan.

Check de video hieronder om Whatsat in de parktijk te zien. Het ziet er nog lang niet zo flashy uit als de populaire chat apps, maar het is een mooi begin.

Mis niks meer!
Invalid email address